Més del 80% de les mesures del pacte d'estat contra la violència masclista no s'han implantat
Els partits polítics demanen una llei que incorpore les seues propostes per a erradicar la violència contra les dones.
El pacte d'estat contra la violència masclista el va aprovar el Congrés fa 14 mesos, però encara no s'han implantat més del 80% de les 214 mesures que acordaren tots els grups parlamentaris.
Amb el decret que el govern espanyol va aprovar a l'agost, es posaren en marxa algunes de les mesures que l'executiu presentava com a "urgents". Així, tornaren als ajuntaments les competències en matèria de violència de gènere, s'ampliaren els mecanismes d'acreditació de les víctimes i van modificar la llei perquè les ajudes siguen compatibles amb altres. La mesura també incloïa mesures perquè els fills i filles de les víctimes no necessiten el permís de l'agressor per a rebre atenció psicològica, i es va decidir que la dona podia personar-se com acusació particular.
Tanmateix, el contingut del decret no va convéncer la majoria dels partits, que, a pesar de convalidar-lo per unanimitat, també demanaren que es tramitara en el Congrés com una proposició de llei per a poder incloure en la norma altres punts de l'acord.
Propostes per a una nova llei
Els partits majoritaris coincideixen en la necessitat d'accelerar les mesures, però a l'hora d'establir les prioritats no es posen d'acord. El PP denuncia que "està paralitzada" la comissió de seguiment del pacte contra la violència masclista, que s'ha reunit dues vegades en un any.
Ciutadans considera que la tasca del govern espanyol és "insuficient" i, entre altres mesures, vol incorporar al control l'alta inspecció educativa, sancionar el sexisme en els centres esportius i millorar la prevenció de l'assetjament sexual en els espais laborals.
En el PSOE manifesten que cal incloure en el projecte de llei que els fills puguen eliminar el cognom de l'agressor. I Podem proposa fixar per llei la inversió de l'Estat en l'erradicació de la violència contra les dones.