Més del 80% dels casos de càncer de mama tenen cura
La reconeguda oncòloga Anna Lluch llança un missatge d'optimisme en el Dia Mundial del Càncer de Mama.
Entre el 80% i el 85% de les dones amb càncer de mama es curen. Són les dades que ha aportat la reconeguda oncòloga de l'Incliva Anna Lluch en el Dia Mundial del Càncer de Mama
Aquest tipus de tumoració és la més freqüent entre les dones occidentals i es calcula que una de cada huit dones la patiran al llarg de la seua vida. Segons les dades de l'Observatori de l'Associació Espanyola contra el Càncer, a la Comunitat Valenciana es diagnostiquen 4.000 nous casos cada any, i a tot l'Estat, 33.307.
Així, Lluch ha manifestat la necessitat que s'elimine la por a la malaltia, ja que és greu però es pot curar a temps. Per això, ha convidat les dones a acudir als programes de cribratge que ofereix el sistema sanitari, claus per a la detecció precoç, i ha apuntat que les investigacions desenvolupades durant els últims quinze anys són "un pilar fonamental" per a oferir un tractament més adequat a cada pacient i amb menys efectes secundaris. Com a repte, ha marcat la immunoteràpia i la recerca en el càncer de mama triple negatiu, el de pitjor pronòstic i per al qual existeixen menys tractaments i menys fàrmacs.
Per la seua part, la Federació Espanyola de Càncer de Mama (Fecma) ha destacat que l'atenció a les dones amb càncer de mama metastàtic ha de ser "una prioritat" i que s'ha d'apostar per la innovació que permeta anticipar els diagnòstics. Fecma reclama un Pacte d’Estat per la Sanitat, una col·laboració més àmplia i millor entre les administracions sanitàries, el moviment associatiu de pacients, les societats científiques, els professionals sanitaris i els partits polítics per a encarar els reptes del sistema sanitari i, específicament, els desafiaments en el camp de l’oncologia.
L'impacte socioeconòmic de la malaltia
L'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) ha alertat de les desigualtats i l'impacte socioeconòmic del càncer de mama. Estima que un 16% de les dones que van ser diagnosticades durant el 2017 estaven en risc per trobar-se desocupades, ser treballadores autònomes o tindre baixos ingressos. A més, el càncer suposa l'increment d'entre un 7% i un 11% del pressupost dedicat a sanitat d'una família mitjana i l'AECC adverteix que quan els ingressos són baixos o nuls "és impossible fer front a la despesa sense deixar de fer front també a altres necessitats bàsiques".