El 66% de les persones ateses en les unitats del dolor són dones

La majoria de casos es relacionen amb dolor lumbar o cervical de pacients de 60 anys, encara que existeix un perfil jove amb dolor crònic

La unitat de dolor de l'Hospital La Fe utilitza una tècnica pionera a l'estat per a tratar el dolor cervical
La unitat de dolor de l'Hospital La Fe utilitza una tècnica pionera a l'estat per a tractar el dolor cervical / GVA

El 66% de 60.933 consultes ateses en 2021 en les unitats del dolor hospitalàries valencianes van ser dones. Aquestes unitats són àrees on acudeixen pacients amb dolor, majoritàriament crònic, de qualsevol origen, habitualment derivats per altres especialistes que no troben solució a la seua patologia dolorosa per mitjans convencionals.

Les dades es desprenen d’un comunicat de la Generalitat llançat en el marc del Dia Mundial del Dolor, que se celebra cada 17 d’octubre amb l'objectiu de conscienciar sobre la importància de tractar el dolor de manera multidisciplinària i abordant-ne totes les facetes.

Segons l'especialista en anestesiologia i coordinador de la unitat del dolor de l'Hospital Clínic de València, Carlos Tornero, "la major part de casos que s'atenen en la unitat són els relacionats amb dolor musculoesquelètic, principalment d'origen vertebral, tant lumbar com cervical".

La franja d'edat mitjana dels pacients se situa al voltant dels 60 anys, tot i que “tenim també un perfil de pacient jove amb dolor crònic”, afirma el doctor. En tots els casos, subratlla, "tenim un repte important, que és recuperar la funcionalitat del pacient perquè puga reincorporar-se a la seua vida quotidiana de la manera més normal possible".

Implicacions socials i laborals

Tornero ha afirmat que "quan parlem de dolor cal pensar en el dolor crònic en totes les seues facetes, sense oblidar el component psicològic i les implicacions socials i laborals que suposa patir dolor diàriament".

"El dolor no és un procés aïllat, sinó que implica una disminució de la qualitat de vida del pacient que el pateix, amb repercussions en la seua salut física i mental, a més d'una limitació considerable per a participar de la vida social i familiar" ha conclòs.

També et pot interessar

stats