55.900 euros mensuals de factura de llum

La comunitat de regants Serra i Pla d'Alfarb haurà de pagar quasi cinc vegades més que fa un any, i més de la meitat dels diners se n’aniran en impostos i compensació a les elèctriques

Els agricultors denuncien que el rebut de la llum per al motor de regar s'ha disparat / À Punt NTC

El caqui és el cultiu estrela dels llauradors d'Alfarb (Ribera Alta), però enguany ve amb un calibre molt més xicotet per la calor que ha fet, i a més, s'espera entre un 50-60% menys de producció que la temporada passada. A més, els llauradors es troben amb una sorpresa especial: el preu de l'aigua els pujarà els pròxims mesos.

La factura del mes de juliol de la llum per l'ús de la bomba a motor que rega els camps és de 55.900 euros mentre que la factura del mateix mes de l’any passat ascendia a poc més de 12.000 euros, segons Antonio Carbonell, president de l'Associació de Regants Serra I Pla d'Alfarb.

La comunitat de regants assegura que no és assumible perquè estan pagant més d’impostos com la compensació a les elèctriques de limitar el gas i l'IVA, que de despesa energètica. Concretament, paguen vora 32.000 euros dels quasi 56.000, una pujada d’un 460% en només un any.

La primera conseqüència és que el pròxim rebut que arribarà als llauradors socis del motor duplicarà el cost del metre cúbic d'aigua. “Estaven cobrant-la a 12 i 15 cèntims i ara està a 20 cèntims”, assegura Vicent Flor de Lis, llaurador soci del motor.

Aquesta associació de regants està posant-se en contacte amb altres de la comarca de la Ribera Alta per a unir-se i reclamar conjuntament solucions a un problema que està propiciant l'abandó dels cultius.

També et pot interessar

stats