Els llauradors no poden mantindre els camps a causa de l’augment de la factura elèctrica

Denuncien que ara paguen quasi sis vegades més que fa un any i necessiten ajudes directes per a poder fer front a les despeses o hauran d’abandonar la professió

Alejandro Aparicio, llaurador de Canals, al seu camp / À Punt NTC

El preu de l'electricitat per als regants s'ha disparat a més del doble del que costava l'any passat, segons denuncia AVA-ASAJA. Darrere està l'augment del preu del gas, que afecta sectors com l'agricultura de manera intensa.

Un clar exemple és Alejandro Aparicio, l'únic llaurador professional que queda a Canals, una localitat de 14.000 habitants tradicionalment agrícola. Enguany, la desorbitada pujada de la factura elèctrica pot ser la gota que vesse el got i que l'obligue a deixar la professió: “A l’hora de vendre la collita, vindrà el comerç i em dirà que el preu de les taronges és de dotze cèntims el quilo, i a mi realment m’han costat vint-i-cinc cèntims el quilo”, exposa Aparicio.

El preu del gas està darrere de l'exagerat preu de l'electricitat en el sector. “L’any passat la factura va ser de 4.000 euros i aquest any, creiem que en pagarem 24.000, que és aproximadament sis vegades més”, explica Carlos Verdí, vicepresident de la comunitat de regants Serra Grossa. “Hi ha llauradors amb moltes fanecades que estan pensant a tallar arbres”.

Perquè els motors dels pous continuen funcionant els llauradors demanen ajudes immediates. “Que ens donen ajudes directes per a pagar l’aigua del camp, ajudes directes per als fertilitzants, que s’han disparat, ajudes directes per al gasoil…”, reclama Aparicio, davant de la situació desesperada que viuen. Tot, perquè el camp valencià no acabe convertit en erms cremats pel sol.

També et pot interessar

stats