Més de 50.000 dones destapen casos d'abusos i assetjament amb l'etiqueta #Cuéntalo
Un tuit de la periodista Cristina Fallarás encoratjant a posar fi al silenci de les víctimes es va fer viral.
Després de conéixer-se la sentència de La Manada, entre final d'abril i principi de maig d'enguany, un tuit de la periodista Cristina Fallarás encoratjant la ciutadania a desvelar casos d'abusos i d’assetjament es va fer viral. El resultat, milers de testimonis en xarxes socials que mostren que aquesta és una realitat que afecta a totes i a tots.
Prop de tres milions de tuits, amb més de 50.000 testimonis en primera i segona persona s'han publicat amb l'etiqueta #Cuéntalo. "Les persones que han patit abusos i no ho han pogut parlar ni tan sols amb les persones més pròximes o els familiars tenen una probabilitat molt més alta de desenvolupar altres patologies i problemes psicològics", va assegurar la periodista durant una entrevista a Efe, quan es va iniciar la campanya.
Les xifres de #Cuéntalo
El Centre de Supercomputació de Barcelona, que s'ha encarregat aquests mesos d'arreplegar totes les dades i de fer una anàlisi sobre el fenomen, ha publicat l'impacte que l'etiqueta va tindre aleshores. Un total de 2.910.400 tuits, 2,6 milions de retuits, 22.500 respostes, 128.400 tuits originals i 9.500 retuits amb comentaris. És el resum de la repercussió social que aquesta etiqueta va tindre en els canals socials, que no deixa de créixer.
Entre els casos que es van denunciar durant eixes dates, un 35,3% van ser assetjaments, un 29,5% expressava por d'eixir a soles de casa, un 28% agressions sexuals, un 15,7% maltractaments, un 14% violacions i un 9,8% assassinats. A més, el moviment es va estendre per més de 60 països, incloent-hi Espanya, l’Argentina, Colòmbia, Xile i Mèxic.
Aquest moviment, paral·lel a les denúncies del #Metoo, tracta de posar fi al silenci de les víctimes també en els casos de "violència de baixa intensitat" la qual, en paraules de Fallarás, "forma part de la quotidianitat de les dones". Ara, es vol aprofitar i convertir en una ferramenta que continga dades relacionades amb la violència de gènere, que es puguen consultar en línia, especialment per a l'ús i aprofitament per part dels professionals, com ara periodistes i investigadors.
La presentació d'aquestes dades, fetes públiques aquest dijous, ha provocat que #Cuéntalo s'haja tornat a fer viral en les xarxes socials i que es continuen recopilant històries.