Més de 4.000 persones tenen diagnòstic d'Asperger a la Comunitat Valenciana

Ciutats com Alacant i València han organitzat aquest dissabte activitats en commemoració del Dia Internacional d'aquest trastorn

VÍDEO | L’Associació Asperger celebra el dia internacional amb actes per la integració social
Les associacions d'Asperger commemoren el Dia Internacional amb actes per la integració social / À Punt NTC

Un total de 4.037 persones tenen un diagnòstic actiu d'Asperger a la Comunitat Valenciana, segons ha informat la Conselleria de Sanitat amb motiu que aquest dissabte és el Dia Internacional d'Asperger. És una jornada per a visibilitzar, entre els professionals i la societat en general, la situació i necessitats de les persones amb aquest trastorn.

Del total de persones amb el diagnòstic, 3.334 són homes (el 82,58%) i la resta, dones. Per províncies, segons dades de les consultes en atenció primària, a Castelló hi ha un total de 401 diagnòstics actius (336 homes), a València 1.724 (1.450 homes) i a Alacant 1.912 (1.549 homes).

Per grups d'edat, la majoria de persones amb Asperger pertany al grup de 7 a 14 anys, seguit de les persones entre 20 i 24 i del grup de 16 i 17 anys. Quant al nombre de consultes ateses en salut mental per a pacients amb aquest diagnòstic, l'any passat van ascendir a 3.937.

La síndrome d'Asperger es caracteritza per determinades dificultats en la utilització del llenguatge, en la comunicació i relació amb altres persones, i en l'existència d'una gamma restrictiva d'interessos i activitats.

És un trastorn de l'espectre de l'autisme en el qual el quocient intel·lectual sol ser completament normal i amb el suport adequat es poden aconseguir una formació acadèmica i un nivell d'ocupació similar al de la resta de persones. A més, les persones amb Asperger aporten una extraordinària memòria i motivació per a obtindre resultats quan les condicions de l'entorn són clares i predictibles.

Activitats a Alacant i València

L'Associació Asperger d'Alacant-TEA Aspali ha programat per a aquest dissabte una jornada d'activitats a la plaça de la Muntanyeta, on es podrà trobar un mercat ambulant solidari, taula de sensibilització, tallers per als més menuts i un espectacle de màgia.

Paral·lelament, a la SEU Universitària Ramón y Cajal, d'11:00 a 12:15 tindrà lloc un col·loqui amb persones amb TEA, que contaran la seua experiència sobre com la creativitat els ajuda a sentir-se millor, i a més s'exposaran projectes creatius d'usuaris de l'associació.

Per la seua part, l'Associació Asperger València-TEA, amb el lema “La diversitat és la força de la humanitat”, ha preparat un programa amb activitats, tallers i xarrades per a la famílies de l'associació i totes les persones que vulguen sumar-s'hi. Serà d'11:00 a 17:00 hores a la seu, al carrer de l'Actor Daniel Benítez de la ciutat.

També et pot interessar

stats