35.000 persones es manifesten a Barcelona per a defensar la immersió lingüística

En la manifestació ha participat Escola Valenciana, que inclou una trentena d'entitats en defensa del valencià

Manifestants a Barcelona en defensa del model d'immersió lingüística en català
Manifestants a Barcelona en defensa del model d'immersió lingüística en català / Enric Fontcuberta (Efe)

La plataforma educativa Somescola, que integra un total de 54 entitats, entre elles Escola Valenciana, ha omplit aquest dissabte el passeig de Sant Joan de Barcelona amb més de 35.000 persones per a defensar la immersió lingüística i el model d'escola catalana després de les últimes sentències judicials. Entre aquestes destaca la favorable a una família de Canet de Mar (Barcelona), que va exigir el 25% de les classes en castellà i ha denunciat una campanya d'assetjament. L'Associació de Famílies (AFA) de l'Escola Turó del Drac ha assegurat que aquest és un "fals relat" i neguen cap mena d'assetjament, aïllament i atac.

Escola Valenciana, que inclou una trentena d'entitats en defensa del valencià, hi ha estat present d'una manera destacada formant part de la pancarta que ha encapçalat la manifestació.

La manifestació, sota el lema "Ara i sempre, l'escola en català", s'ha convocat en contra de les sentències que obliguen diversos col·legis a impartir almenys un 25% de les classes en castellà. Hi han assistit el president de la Generalitat Catalunya, Pere Aragonès i els principals líders d'ERC, JxCat, la CUP i En Comú Podem.

Aragonès ha denunciat una "ofensiva del nacionalisme espanyol" que vol utilitzar els centres educatius per a soscavar la cohesió social en la comunitat amb la finalitat "d'arrapar quatre vots, no a Catalunya, sinó fora de Catalunya".

El govern català ha anunciat aquest dijous que incrementarà les inspeccions a les escoles catalanes per a controlar que es compleixen els projectes educatius d'immersió lingüística als centres i s'imparteixen totes les classes previstes en català.

En l'acte final de la manifestació, s'ha llegit el manifest de Somescola, en el qual es fa una crida a mobilitzar-se i blindar el "consens de país" mitjançant el Pacte Nacional per la Llengua. Aquest document també titla d'"intolerable intrusió" la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

JxCat denuncia Casado per incitació a l'odi

Junts per Catalunya s'ha avançat al govern català i ha interposat una denúncia al líder estatal del PP, Pablo Casado, per calúmnies, injúries i incitació a l'odi per les seues afirmacions sobre la immersió lingüística. El líder de l'oposició espanyola va afirmar que "hi ha professors amb instruccions de no deixar anar al lavabo els xiquets que parlen castellà". Aquest matí el president Aragonès ha anunciat que els serveis jurídics de la Generalitat de Catalunya estudien presentar una querella contra Casado.

També et pot interessar

stats