El Suprem reafirma l’obligació d’impartir en castellà un mínim del 25% d’assignatures a Catalunya

La Generalitat de Catalunya assegura que la decisió no suposarà cap canvi en el sistema educatiu vigent 

Façana del Tribunal Suprem
Façana del Tribunal Suprem / Europa Press

El Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs de cassació que la Generalitat de Catalunya va presentar contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ordenava al govern català garantir que el castellà siga la llengua vehicular, com a mínim, en el 25% de les matèries. Aquesta sentència ara passa a ser ferma, qüestionant el tradicional model d’immersió lingüística a Catalunya.

Així ho ha comunicat aquest dimarts el conseller d’Educació català, Josep Gonzàlez-Cambray, que ha lamentat la decisió i l’ha qualificada com “un greu atac als fonaments de l’escola catalana per un tribunal allunyat i desconeixedor de la realitat dels centres educatius catalans”.

En roda de premsa Gonzàlez-Cambray ha afirmat que el tribunal no ha admés el recurs i ha sostingut que els centres no han de canviar els seus projectes lingüístics.

Cambray ha llançat així un missatge de "tranquil·litat" als centres educatius i ha assegurat que aquesta nova situació no suposarà "cap canvi" en el sistema vigent: "L'aprenentatge de les llengües no va de percentatges i encara menys quan estem en plena transformació educativa, que ha vingut per a quedar-se", ha afegit.

El conseller ha criticat que "siga un jutge qui determine de manera arbitrària el percentatge d'hores que són necessàries per a aprendre una llengua", cosa que veu com "una anomalia i un menyspreu als professionals de l'educació".

Ha negat que hi haja un conflicte lingüístic a les escoles catalanes i, en aquest sentit, ha assegurat que "des de 2005 només 80 famílies han demanat l'escolarització en castellà".

Cambray ha recordat que la Generalitat, després de detectar un descens de l'ús social de la llengua catalana entre els joves, ha posat en marxa un pla precisament per a "reforçar l'ús del català", cosa que faran, ha assenyalat, "amb fermesa, convicció i realisme".

Garriga també ha denunciat "l'atac al model d'immersió lingüística" i ha explicat que aquesta vesprada el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat una reunió amb totes les entitats educatives i culturals per a treballar en una "resposta conjunta".

També et pot interessar

stats