34 casos de mutilació genital femenina detectats a la Comunitat Valenciana durant l'any passat

Al nostre territori hi ha 1.426 xiquetes menors de 15 anys i 4.150 majors de 15 anys que han patit l’ablació.

VÍDEO | 34 casos de mutilació genital femenina detectats a la Comunitat Valenciana durant l\'any passat

La unitat de mutilació genital femenina de l’Hospital Universitari Doctor Peset, a València, ha atés més d’un centenar de casos des que va començar a funcionar fa quatre anys. Durant l’any passat se’n van detectar 34 de nous, tres d’ells pediàtrics i la resta dones en edat fèrtil entre 18 i 45 anys.

La Conselleria de Sanitat ha confirmat el diagnòstic de 103 dones mutilades, 16 de les quals han requerit una reconstrucció genital. Aquestes xifres confirmen que els centres públics són fonamentals per a establir contactes amb comunitats que, en els seus països de procedència, duen a terme aquesta pràctica. Així mateix, s’estan estudiant millores en el sistema d’informació sanitària per a previndre la mutilació genital en la descendència.

La Generalitat assegura que els nous diagnòstics són fruit de la “cerca activa” per part de professionals de ginecologia, tant d’atenció primària com d’assistència especialitzada. En tots els casos registrats aquest 2019, les mares també presenten mutilació genital i, atés que estan en edat reproductiva, és necessari intensificar el seguiment per a evitar la mutilació en la seua futura descendència.

Alguns casos no requereixen reconstrucció, però sí un seguiment i suport psicològic. En el cas de les xiquetes en edat pediàtrica, quan arriben a l’adolescència, la seua situació els podria generar conflictes emocionals i familiars, per la qual cosa des de la Generalitat apunten que el seguiment d’aquests casos ha de ser continuat en el temps.

Protocols de prevenció 

El protocol d’atenció sanitària en la Comunitat Valenciana va ser publicat el 2016 i ara s’està treballant en la seua actualització. Les dades del mapa de mutilació genital també s’han actualitzat a través del SIP (Sistema d’Informació Poblacional): segons les últimes dades, hi ha 1.426 xiquetes menors de 15 anys i 4.150 majors de 15 anys.

Des de 2015, Espanya compta amb un protocol de prevenció d’aquesta pràctica, que inclou una eina que alguns professionals de la salut qualifiquen de “molt efectiva”. El “compromís preventiu” és un document que, en tornar als seus països d’origen, els progenitors poden utilitzar com a suport en la seua decisió de no realitzar la mutilació.

Ho signa el pediatra o metge del centre de salut, que certifica que les xiquetes no han sigut mutilades i ací els pares es comprometen a no sotmetre-les a l’ablació. A més, se’ls recorda que a Espanya és un delicte penat amb presó.

La població resident a Espanya procedent dels països on es practica la mutilació genital femenina és originària fonamentalment del Senegal, de Nigèria, Mali i Gàmbia. A més, resideix majoritàriament en cinc comunitats: Catalunya, Madrid, Andalusia, Comunitat Valenciana i Aragó.

També et pot interessar

stats