30 agressions a personal sanitari en 2018 denunciades a la Comunitat Valenciana

La majoria són verbals i s'han produït sobretot en centres d'atenció primària, segons l'informe de la Policia Nacional.

A l'Estat espanyol s'han denunciat en 2018 un total de 298 agressions a professionals sanitaris
A l'Estat espanyol s'han denunciat en 2018 un total de 298 agressions a professionals sanitaris / Arxiu

A l'Estat espanyol s'han denunciat en 2018 un total de 298 agressions a professionals sanitaris –de les quals 30 han sigut a la Comunitat Valenciana– que han ocasionat 322 víctimes (54,96% dones). Agressions que s'han donat sobretot en centres d'atenció primària, segons consta en el balanç de la Policia Nacional sobre la tasca que desenvolupa per a previndre aquests atacs.

Només el 18% de les agressions provoquen lesions i la majoria són de caràcter verbal com, per exemple, amenaces, coaccions, injúries o calúmnies, que pateixen el personal sanitari sobretot en centres d'atenció primària, i no tant en hospitals. Les agressions, les solen cometre els acompanyants dels pacients. El comissari Javier Galván ha explicat que "més o menys" la meitat de les agressions recauen en els metges i l'altra meitat, en els infermers.

La discordança amb el diagnòstic o el tractament marcat pel professional sanitari és el principal detonant de l'agressió. També la petició d'una baixa o l'atenció sanitària a l'estiu són circumstàncies en què se solen donar les agressions, que augmenten al juliol i a l'agost.

Dimarts és el dia de la setmana més conflictiu i les franges horàries amb majors incidències són les que oscil·len entre les 10 i les 12 del matí i les 5 de la vesprada. Per províncies, València i Alacant van patir 15 casos cadascuna, mentre que a Castelló no va tindre lloc cap incidència.

Els professionals diuen que aquestes dades són la punta de l'iceberg

Les organitzacions de professionals sanitaris han dit que aquestes dades no deixen de ser "la punta de l'iceberg" d'una situació que no està del tot registrada. El president del Consell General d'Infermeria, Florentino Pérez Raya, ha avisat que molts professionals no denuncien les agressions perquè "no entenen" que ser amenaçats verbalment siga motiu de denúncia.

D'altra banda, el president de l'Organització Mèdica Col·legial, Serafín Romero, ha informat que des de l'any 2010 ja han registrat 4.000 comunicacions de metges que afirmen haver sigut agredits, de les quals 515 corresponen al 2017.

També et pot interessar

stats