Més de 3.300 hectàrees cremades pel foc de Llutxent

El foc afecta set termes municipals de la Vall d'Albaida i la Safor i el perímetre afectat és de 35 quilòmetres.

Emergències diu que la previsió meterològica per a la nit és bona i que podria ajudar en les tasques d'extinció
Emergències diu que la previsió meterològica per a la nit és bona i que podria ajudar en les tasques d'extinció / Ministeri de l'Interior

El foc declarat dilluns al terme municipal de Llutxent continua sense control. Les flames han cremat ja més de 3.300 hectàrees i un perímetre de 35 quilòmetres. Les flames avancen en dos fronts, l'un al nord (Quatretonda i Pinet) i l'altre al sud (Llutxent). D'aquests, els esforços dels 27 mitjans aeris desplaçats s'han centrat en el nord, mentre que els mitjans terrestres, formats per 700 efectius (600 dels quals es quedaran durant la nit), s'ocupen del front del sud. 

Preocupa que les flames apleguen a la serra de Quatretonda. El foc sí que ha arribat al terme municipal i ha obligat a desallotjar-hi cases disseminades. Al sud, al terme de Llutxent, hi ha amenaçades, sobretot, extensions de terreny de cultiu, però la població no està en perill, segons indica el Centre d'Emergències. 

El canvi en la meteorologia ha fet que les previsions, tot i ser encara incertes, s'hagen fet més optimistes a mesura que ha avançat la jornada de dimecres, segons ha declarat el president de la Generalitat, Ximo Puig, el qual ha explicat que l'operatiu de lluita contra el foc està pendent del vent de llevant que hauria d'arribar en les pròximes hores. El director del lloc de comandament ha anunciat un "optimisme moderat" en la reunió tècnica de coordinació que s'ha fet a les 20:00 h. Segons ha explicat, la previsió meterològica per a la nit és bona, amb vent de variable a fluix i humitat alta.

Set municipis afectats 

Oficialment, l’última delimitació realitzada a primera hora de la vesprada de dimecres, estima aquestes extensions cremades en els set termes municipals afectats pel foc a les comarques de la Vall d'Albaida i la Safor: Gandia (948,6 ha), Llutxent (840,6 ha), Pinet (818,6 ha), Ador i Palma de Gandia (150,6 ha), Barx (87,11 ha) i Quatretonda (11,5 ha). Algunes estimacions indiquen que s'ha cremat el 70% del municipi de Pinet, tot i que s'ha salvat el nucli urbà.

Més de 3.000 persones han sigut desallotjades de les seues cases a Pinet, Marxuquera, la Drova, Barx i Quatretonda, i hi ha unes 40 cases afectades, de les quals 10 han quedat totalment cremades. 

Les flames han afectat dos paratges naturals de gran valor mediambiental: el Parpalló-Borrell i el Surar, els dos declarats béns d'interés cultural. Ara, es treballa per a salvar la part on es troba la Cova del Parpalló. 

L'Ajuntament de Gandia ha demanat al govern espanyol la declaració d'emergència en les zones afectades.  Llutxent ho demanarà demà. 

També et pot interessar

stats