El brot en un viatge de fi de curs a Mallorca afecta centenars d'alumnes de sis autonomies

La ponència d'alertes, que reuneix Sanitat i les comunitats autònomes, recomana que els grups d'estudiants que no han iniciat els seus viatges no els facen

El brot en un viatge de fi de curs a Mallorca afecta centenars d'alumnes de sis autonomies

El brot en un viatge de fi de curs a Mallorca s'escampa entre l'alumnat d'almenys sis autonomies. Un total 245 estudiants madrilenys han resultat contagiats de Covid i almenys 452 contactes es troben en seguiment després del viatge. Tots els contagis pertanyen a la variant britànica, com s'ha constatat a través de proves PCR. Les comunitats implicades són, a més la Comunitat Valenciana, les Illes Balears, Cantàbria, el País Basc i Múrcia. L'agència de viatges que va organitzar el creuer és valenciana.

La ponència d'alertes, que aquest migdia ha reunit Sanitat i les comunitats autònomes, recomana que els grups d'estudiants que no han iniciat els seus viatges no els facen, perquè "el risc de transmissió en el mateix entorn on s'estan produint els casos és alt".

Als quals "han participat o estan participant en els viatges de fi de curs a Mallorca i en les diferents activitats al voltant d'ells" se'ls tractarà com a contactes estrets, amb una prova de detecció al seu retorn -que en cas de ser negativa s'ha de repetir entre 24 i 48 hores després- i deu dies de quarantena en el domicili.

I es valora la possibilitat de fer garbellats a les persones relacionades amb "aquests viatges" que en aquest moment seguisquen a Mallorca, malgrat que Balears no ha notificat casos associats al brot, que tampoc ha provocat ara com ara positius entre els treballadors dels "hotels implicats".

Els 452 contactes en seguiment només es limiten a companys dels contagiats i no inclouen els familiars, per la qual cosa la conselleria madrilenya espera que el nombre de casos augmente.

Els casos s'han detectat en la tornada d'un viatge de fi de curs a Mallorca que va tindre lloc entre els dies 12 i 18 de juny, en un ferri que va eixir des del port de València.

Les mateixes fonts han apuntat que desconeixen el nombre de positius en altres comunitats autònomes, encara que l'Ajuntament d'Elx va informar que un total de 32 alumnes de diversos instituts del municipi que havien acudit al viatge estaven contagiats.

D'altra banda, el Servei Basc de Salut ha detectat 49 de positius entre joves guipuscoans que es van desplaçar a Mallorca en viatges de fi de curs. La Xarxa de Vigilància i Rastreig ha activat un cribratge en un grup de 250 a 300 persones que es duu a terme a Sant Sebastià.

La Conselleria de Salut de Múrcia ha detectat, fins al moment, 18 casos de coronavirus, principalment dels municipis de Múrcia i Las Torres de Cotillas. El Servei d'Epidemiologia de la Regió de Múrcia està investigant aquest brot de Covid-19 extracomunitari en coordinació amb el Ministeri de Sanitat.

També Aragó ha informat de positius en joves que estigueren de viatge a Mallorca entre el 2 i el 18 de juny. El Departament de Sanitat del Govern d'Aragó ha infomat de deu casos positius de coronavirus en un grup de 15 joves que participaren en aquest viatge d'estudis, i que havien partit des de la localitat d'Alcanyís, a la província de Terol .

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha fet aquest dijous una crida "a la responsabilitat" als joves després dels contagis d'estudiants associats a viatges de fi de curs a Mallorca, un assumpte sobre el qual el ministeri està "fent un seguiment detallat". Darias ha associat aquests brots a "la relaxació de mesures" i ha recordat que la franja de 15 a 29 anys en la que s'estan donant taxes de positivitat més altes.

També et pot interessar

stats