Més de 200.000 persones celebren a la Comunitat Valenciana la festa del final del ramadà

Aquest divendres comença l’Id al-Fitr, amb l’inici del desé mes del calendari tradicional islàmic

Milions de persones que professen la religió musulmana celebren des d'aquest divendres la fi del ramadà
Milions de persones que professen la religió musulmana celebren des d'aquest divendres la fi del ramadà / Ali Haider (Efe)

Al voltant de 220.000 persones que professen la religió musulmana a la Comunitat Valenciana, aquest divendres celebren el final del ramadà. Amb la fi de la lluna creixent del desé mes del calendari tradicional islàmic, la comunitat musulmana es disposa a celebrar l’Aid al-Fitr. Aquest divendres la comunitat islàmica de València s'ha fet ressò en el seu compte de Facebook d'aquest important moment en el calendari i ha traslladat els millors desitjos per a aquells que professen aquesta religió.

Coneguda com la festa de la fi del dejuni, té lloc des d’aquest divendres fins diumenge, en els tres primers dies de l’anomenat xawwal, el desé mes del calendari. L’Aid al-Fitr comença amb oracions en comunitat i més tard es prepara un desdejuni abundant en el qual participen familiars i amics. És una oportunitat perquè musulmans i musulmanes estrenen roba nova. Els xiquets i xiquetes estan exempts de fer el dejuni durant el ramadà, i és tradició que els familiars els donen regals. 

Més enllà d'abstindre's de beure, menjar, fumar i tindre relacions sexuals en les hores diürnes, el ramadà és un dels cinc pilars de l'islam, serveix de purificació espiritual i corporal, és un mes de reflexió i també de convivència. Durant aquest mes han fet cinc oracions diàries, començant pel res que coincideix amb l'alba (fajr), passat per l'oració de la posta del sol (maghrib), en la qual prenen llet i mengen dàtils per a trencar el dejuni, i això fins a l'oració de la nit (isha). Estan exempts del dejuni les persones malaltes, les dones embarassades, amb la menstruació o d'edat avançada, i els xiquets i xiquetes que encara no han arribat a la pubertat, entre altres.

La població musulmana són més de dos milions a Espanya i representen aproximadament el 4% del total d'habitants, amb més de dos milions. El 42% dels musulmans és espanyol, mentre que el 58% és immigrant —38% marroquins i 20% d'una altra nacionalitat. La valenciana és la quarta comunitat autònoma amb més persones musulmanes, després de Catalunya, Andalusia i Madrid. 

També et pot interessar

stats