El 20% de la joventut de 14 anys ha apostat en un local del joc a pesar de ser il·legal
La FAD alerta de l'addicció creixent al joc en la joventut per la baixa percepció de risc i el bombardeig publicitari.
La Fundació d'Ajuda contra la Drogoaddicció (FAD) denuncia que prop del 20% dels joves espanyols de 14 anys, dos de cada deu, han jugat diners presencialment en un local d'apostes, a pesar que l'accés està prohibit als menors d'edat.
"És una conducta plenament integrada en l'oci juvenil", ha alertat la directora general de la FAD, Beatriz Martín durant la presentació de la campanya "Defén l'obvi", que pretén advertir els menors dels riscos del joc i apostes per a combatre la percepció de normalitat que considera estesa entre els joves.
Segons les dades de l'Enquesta sobre Ús de Drogues en Ensenyaments Secundaris a Espanya, el 18,6% dels adolescents de 14 anys va apostar almenys una vegada el 2019 en algun dels 3.507 salons de joc que hi ha a Espanya.
"La percepció de risc és molt baixa i els joves queden per a jugar, és una alternativa d'oci i no senten els diners apostats com perduts, sinó com una altra despesa d'oci", ha advertit Martín.
La campanya "Defén l'obvi" de la FAD té com a objectiu recordar que apostar és il·legal per als menors, tot i que 500.000 ho fan cada any a Espanya –en locals i en línia– i que l'hàbit comporta riscos més allà de la ludopatia. Segons un estudi de 2016, el 2% dels menors són addictes al joc.
La secretària general de la FAD, María Renovales, ha advertit que més allà de la ludopatia el joc també provoca ansietat i nerviosisme entre els menors, l'empitjorament de les relacions familiars –pels furts i les mentides a casa– problemes de rendiment i absentisme escolar, i el distanciament de les amistats.
Renovales assegura que el context social i el bombardeig de publicitat han generat un problema d'addicció entre els menors en els últims cinc anys. Per això, reclama la intervenció de les administracions públiques.