Més de 22.000 migrants s’han regularitzat en el procés exprés obert pel govern espanyol després de la dana
La secretària de política social d’UGT, Isabel López, remarca el paper actiu que poden tindre estes persones en la reconstrucció i per a dinamitzar l’economia valenciana
El procés de regularització per la via ràpida de persones migrants afectades per la dana obert pel govern espanyol ha permés legalitzar la situació de més de 20.000 persones a la zona zero. Són xifres confirmades este dimarts per la secretària de política social d’UGT-PV, Isabel López, que entrevistada en Les notícies del matí ha recordat que el termini habilitat no acaba fins demà dimecres i encara estan entrant expedients “constantment” per a apurar les últimes hores. Passat el migdia, la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana ha elevat la xifra per damunt de les 22.000.
La representant sindical s’ha mostrat molt satisfeta pel transcurs del procediment en termes d'“agilitat” i “eficàcia”, que ha cobert “un grup de persones molt extens, i en molt poc de temps”. Migrants que, a més, “venien amb molt de mal tant en termes psicològics com materials” per tota la situació que han patit durant les tràgiques inundacions ocorregudes el 29 d’octubre.
Esta mesura és el resultat d’una iniciativa aprovada pel Consell de Ministres per a concedir autoritzacions de residència i treball a milers de persones en situació irregular, que ara tindran els mateixos drets que qualsevol ciutadà i podran tindre un paper actiu en les tasques de reconstrucció postdana. “Tindran permís de treball durant un any, per compte propi o d'altri. Açò suma a la Comunitat Valenciana, és bo i productiu per a l’economia”, ha subratllat López.
Del volum total de peticions, només se n’han rebutjat vora un 5%. Un percentatge baix que la responsable ugetista atribueix als pocs requisits que calia complir, fonamentalment tindre passaport i estar empadronat en un municipi afectat per les riuades.
Són persones que no només ajudaran a la reconstrucció, sinó que han estat des del primer moment al peu del canó, llevant fang de les cases
López ha explicat que encara no han pogut estudiar en profunditat el perfil de les persones que s’han acollit a esta regularització i ha apuntat que la casuística és molt àmplia quant a edat, gènere i nacionalitat. Sí que ha especificat, però, que hi ha molts grups familiars sencers que han pogut legalitzar la seua situació gràcies al procediment: “És important perquè es puguen quedar ací i construir una vida digna”, ha afirmat. També ha detallat que el gruix de les peticions es localitzen a la ciutat de València, principalment, i també en municipis de l’àrea metropolitana com Torrent o Paiporta.
Quant al paper que ha jugat UGT en este procés, coordinat per les oficines d’estrangeria i la delegació del govern espanyol i amb participació dels ajuntaments, la representant sindical ha dit que ells han actuat de “pont” amb les administracions. Han ajudat a tramitar els expedients i també han fet acompanyament emocional a les persones sol·licitants, moltes amb seqüeles psicològiques després de la catàstrofe.
Finalment, la sindicalista ha dit que esta regularització suposa una manera d’agrair a les persones migrants la solidaritat que han mostrat en moltes ocasions amb els afectats de la barrancada. “No sols ajudaran a la reconstrucció sinó que han estat des del primer moment al peu del canó llevant fang de les cases”, ha recordat. La Generalitat estudia ara quin rol poden tindre estes persones en les tasques de recuperació dels pobles colpejats, que s’allargarà encara anys.