Més de 15.000 persones amb mobilitat reduïda no ix mai de casa perquè el seu edifici no està adaptat

Les escales provoquen que el 80% d’aquestes persones no puguen moure’s de manera lliure, seguides de l’accés al carrer i al portal.

Un 69% dels valencians amb mobilitat reduïda requereixen ajuda per a eixir de casa
Un 69% dels valencians amb mobilitat reduïda requereixen ajuda per a eixir de casa / Europa Press

Un 69% dels valencians amb mobilitat reduïda requereixen ajuda per a eixir de casa i més de 15.000, un 5 per cent, no ho fan mai, principalment per falta d’accessibilitat de l’immoble on resideixen. Així, es desprén de l’estudi elaborat per la Fundació Mútua de Propietaris en col·laboració amb la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (Cocemfe), amb l’objectiu de conéixer la situació en la qual viuen els 306.900 valencians que tenen mobilitat reduïda.

D’acord amb l’informe, un 39% passa molts dies sense eixir de casa, principalment per la falta d’accessibilitat de l’immoble en el qual resideixen. De fet, el 29% considera que si el seu edifici estiguera més adaptat a les seues necessitats, eixiria amb més freqüència al carrer. Açò ha provocat que un 21% haja hagut de canviar alguna vegada de domicili per aquest motiu.

En concret, les escales provoquen que el 80% d’aquestes persones no puguen moure’s de manera lliure, seguides de l’accés al carrer al portal (36%), o el mateix portal (29%). A més, les principals millores que es farien són la instal·lació d’un ascensor i portes automàtiques. 

La llar es converteix en “una presó”

La directora de la Fundació Mútua de Propietaris, Laura López, ha constatat que a vegades, la llar es converteix en “una presó” per a les persones amb mobilitat reduïda com a conseqüència de la dificultat per a poder entrar o eixir.

Per això, el president de Cocemfe, Anxo Queiruga, ha recalcat que “és imprescindible que les persones amb discapacitat siguem autònomes perquè puguem participar en igualtat de condicions i exercir el nostre dret a l’educació, a l’ocupació o a l’oci”.

Les comunitats de propietàries amb més veïns, les menys solidàries

La normativa vigent atribueix a les comunitats de propietaris la responsabilitat de garantir l’accessibilitat a l’edifici. En aquest punt, l’estudi detecta que les comunitats amb més veïns són les que, en menor mesura, han dut a terme reformes pera facilitar l’accessibilitat.

Per aquest motiu, la Fundació Mútua de Propietaris i Cocemfe reclamen la creació d’un Fons Estatal per l’Accessibilitat Universal, i posen l’accent en el fet que “és imprescindible que s’establisquen ajudes específiques per a afrontar obres d’accessibilitat que garantisquen el dret a una vida independent”.

També et pot interessar

stats