Fins a 14 mesos d’espera per a rebre assistència a la dependència

Un informe de CCOO PV alerta de les desigualtats per municipis en l’atenció de les sol·licituds per dependència.

Ana Tortajada, tècnica de la Secretaria de Política Social de CCOO PV, aquest dimecres
11 de desembre 2019 - 15:55

La llista d’espera de les prestacions o serveis del sistema de dependència superen els 14 mesos en alguns municipis valencians, especialment els de major població, segons alerta en un informe CCOO PV. Es tracta d’una estimació mitjana, explica l’estudi, ja que en altres casos l’espera no arriba als sis mesos que marca com a límit la llei.

El sindicat demana més transparència a la Generalitat per a conéixer si el coll de botella està en les valoracions dels municipis o en la concessió de la prestació per part de l’administració autonòmica.

Cau la demanda de serveis per la falta de centres

La tendència de les prestacions econòmiques continua sent ascendent i ha passat del 54% a l’octubre de 2018 al 56,33%. Per contra, la demanda de prestació de serveis es redueix i passa del 46% al 43% a causa de la falta de places residencials i centres de dia en la Comunitat Valenciana.

CCOO reclama que es replantege el nivell de formació dels assistents personals, que actualment se situa en 50 hores de formació, i major corresponsabilitat en les cures familiars, que assumeixen en un 90% dones.

Cinc anys de recuperació

Tot i els advertiments, l’informe posa en valor el terreny recuperat en els últims cinc anys a la Comunitat Valenciana. Així, del setembre de 2015 a l’octubre d’enguany el nombre de persones en llista d’espera s’ha reduït a la meitat, i passa de les 46.496 a les 27.364 actuals. En paral·lel, els beneficiaris s’han duplicat: des dels 41.662 als 86.809 del present. 

El sindicat se suma a la petició de la Generalitat per l’infrafinançament de la dependència i reclama més inversió de l’Estat. Recorda que el govern central cobreix només el 12% de la despesa, quan la llei preveu que pague la meitat.

La valenciana és la cinquena autonomia en persones ateses pel sistema, amb el 7,7% del total, per darrere d’Andalusia, Catalunya, Madrid i Castella i Lleó.

També et pot interessar

stats