Zaplana demana que Griñán no entre en presó: "La justícia perd el sentit quan oblida les raons humanitàries"

L'expresident de la Generalitat amb el PP, que va estar nou mesos en presó provisional mentre era tractat d'una leucèmia, intercedeix en favor de l'expresident d'Andalusia amb el PSOE, que pateix un càncer de pròstata

D'esquerra a dreta, l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana i l'expresident d'Andalusia José Antonio Griñán
D'esquerra a dreta, l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana i l'expresident d'Andalusia José Antonio Griñán / À Punt NTC

L'expresident de la Generalitat i exministre de Treball amb el PP, Eduardo Zaplana, s'ha sumat a la petició perquè l'expresident d'Andalusia José Antonio Griñán no entre en presó, després que la defensa demanara la suspensió de l'ingrés al centre penitenciari per una malaltia greu sobrevinguda. "La justícia perd el sentit quan oblida les raons humanitàries", ha assenyalat en declaracions a Europa Press. Zaplana assegura que es veu "en l'obligació i en la necessitat moral" de demanar que l'exdirigent socialista, condemnat a sis anys de presó pels delictes de prevaricació i malversació en el cas dels ERO, no entre en presó.

L'expresident de la Generalitat va passar nou mesos en presó provisional després de la detenció i imputació en el cas Erial el 2018, tot i la petició de la seua defensa perquè l'alliberaren provisionalment, per la leucèmia de què es tractava.

"La presó no és lloc on es puguen tractar segons quin tipus de malalties", ha indicat Zaplana, que lamenta el temps en presó provisional que va passar tot i comptar amb informes forenses que indicaven que l'estat de salut "era incompatible amb l'estada a la presó". Zaplana va obtindre la llibertat provisional el febrer del 2019, quan la jutge instructora va entendre que les diligències practicades garantien la recuperació de part dels diners presumptament furtats i no hi havia risc de fugida.

Els moments processals de Griñán i Zaplana són diferents. El primer ja té condemna confirmada pel Suprem i el segon està pendent de judici. L'expresident andalús està ara a l'espera de la decisió de l'Audiència de Sevilla sobre la petició perquè suspenga el requeriment d'ingrés voluntari en la presó al·legant que pateix un càncer de pròstata. La petició té lloc després que la Secció Primera de l'Audiència desestimara un últim recurs de súplica, i en l'escrit esgrimia que és possible dictar la suspensió de la privació de la pena de presó sense cap requisit en cas que el penat estiga afligit d'"una malaltia molt greu amb patiments incurables".

Aquest últim moviment dels lletrats de Griñán s'ha produït després que l'Audiència accedira a suspendre temporalment la pena a l'ex vice conseller d'Ocupació Agustín Barberá, que ha al·legat motius similars.

També et pot interessar

stats