Yolanda Díaz reclama la comissió de seguiment de la coalició per les diferències sobre la despesa militar

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, assegura que Unides Podem ha sol·licitat al PSOE una reunió urgent d'aquest fòrum

Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu
Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu / Alberto Ortega (Europa Press)

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha avançat aquest dimarts que Unides Podem ha sol·licitat al PSOE una reunió urgent de la comissió de seguiment del pacte de coalició davant les diferències sobre l'augment de la despesa militar i la "preocupació" que li suscita que, en plena inflació, les partides en Defensa arriben als 22.000 milions d'euros.

Així ho ha avançat en declaracions als mitjans de comunicació abans de participar en la inauguració de la primera trobada estatal LGTBIQ+, organitzada per UGT, i una vegada que el Consell de Ministres ha aprovat un crèdit extraordinari de 1.000 milions d'euros per a Defensa per la via del fons de contingència, una cosa que no ha agradat a l'espai confederal.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va defensar, la setmana passada durant la cimera de l'OTAN a Madrid, que proposaria al Congrés que la despesa en defensa arribe al 2% del PIB en un termini de huit anys i, per tant, assolir aquest percentatge el 2029. Un compromís que Espanya va signar en la Cimera de Gal·les del 2014 igual que la resta de socis de l'Aliança Atlàntica. Actualment, Espanya destina l'1,01% del PIB a aquest fi. Aquest anunci, en tot cas, ha obert una nova crisi amb Unides Podem, socis de govern.

També aquest dimarts, el president del grup parlamentari d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha acusat el PSOE de "deslleialtat" amb les formes emprades per a portar aquests 1.000 milions per a Defensa, que ha qualificat de "decret per a la guerra" i un "bizum" per a la indústria armamentística aprovat "per la porta de darrere" en el Consell de Ministres.

L'última vegada que Unides Podem va exigir la reunió d'aquesta comissió de seguiment va ser l'octubre de l'any passat quan el soci minoritari va apreciar "intents d'ingerència" de la vicepresidenta, Nadia Calviño, en les competències de la seua homòloga i ministra de Treball, Yolanda Díaz, de cara als treballs per a impulsar la nova reforma laboral.

També et pot interessar

stats