Ximo Puig: "La situació epidemiològica no es pot explicar simplement per Nadal"
En una entrevista en la Cadena COPE, el president de la Generalitat ha advertit que vindran "setmanes molt complicades".
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha considerat que la situació epidemiològica "no es pot explicar simplement per Nadal" i ha apuntat que "hi ha causes molt complexes" que la fan "bastant difícil d'explicar". Així ho ha afirmat Puig en una entrevista en Herrera en COPE, després del segon dia consecutiu amb més de 9.000 contagis a la Comunitat Valenciana i amb 4.594 persones hospitalitzades, i una setmana després d'endurir les mesures restrictives. Aquestes restriccions arriben després d'un Nadal amb "mesures dures" en què "no podia haver-hi retrobament familiar a la Comunitat Valenciana".
Amb tot, Puig ha considerat que la situació és "molt difícil" als hospitals i ha valorat l'"esforç enorme dels professionals, que aguanten aquesta situació".
Per al president, hi ha "alguna" explicació respecte a aquesta situació, com el fet que la incidència en la primera i segona onada fora més baixa a la Comunitat Valenciana, la qual cosa afavoreix "la intel·ligència d'aquest virus en la seua lluita per la superació i la propagació", i que el mateix ocorre en llocs com Portugal, Extremadura o Múrcia.
Tot i el "gran estrés" als hospitals, hi ha "una estabilització o fins i tot evolució a la baixa" en algunes zones, però dins d'una "situació extrema". Encara així, "encara que ahir van baixar els ingressos, aquestes són qüestions que poden ser puntuals" i ha advertit que vindran "setmanes molt complicades".
En aquest sentit, "més allà que es puguen ampliar els llits i les UCI, que són suficients en aquest moment, els professionals estan durant molts mesos treballant durament, i el nivell d'esgotament físic i mental és alt".
Variant britànica i vacunació
Preguntat respecte a la soca britànica del virus, s'ha mostrat "molt preocupat" ja que "en algunes comunitats té una important aportació als contagis". "A València teòricament no, però a Alacant pot haver augmentat", ha afegit, i ha apuntat que "allí viuen molts residents britànics, un terç dels quals viuen a Espanya" i que existeix una "relació molt directa".
D'altra banda, ha indicat que "aquesta setmana ja s'ha anat alentint la vacunació de les primeres dosis" ja que "vivim en la incertesa". "No sabem quantes dosis rebrem dilluns", ha advertit, al mateix temps que ha recordat que cal garantir que puguen posar-se les segones dosis.