Ximo Puig: "La gent que vinga de fora haurà de complir les restriccions"

En la commemoració del Dia d'Europa, el president ha avançat que s'esperen 185.000 dosis de la vacuna de Pfizer per a la setmana que ve

Ximo Puig a l'acte del Dia d'Europa
Ximo Puig en l'acte del Dia d'Europa / À Punt

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advertit aquest diumenge que, ara que ha finalitzat l'estat d'alarma i s'ha alçat el confinament perimetral en tot l'estat, "la gent que vinga haurà de complir les normes vigents ací". El president ha fet aquestes declaracions en l'acte de commemoració del Dia d'Europa que el Consell ha organitzat a l'Institut Lluís Vives, en resposta sobre les escenes d'aglomeracions i festes al carrer que s'han viscut la passada matinada en moltes ciutats espanyoles, entre elles Madrid, Barcelona i Bilbao.

No obstant això, Puig s'ha referit a aquestes primeres hores sense estat d'alarma, com d'una "atmosfera d'alegria", en què la gent està assumint-ho "amb tranquil·litat i responsabilitat". El president ha recalcat que "el virus no està encara superat, continuem estant en pandèmia", i ha tornat a demanar la màxima prudència.

Puig també ha avançat que per a la setmana que ve s'esperen 185.000 dosis de la vacuna Pfizer i que continuaran arribant dosis de Moderna, AstraZeneca i Janssen, tot i que la major remesa d'aquestes últimes serà principalment al juny. Serà també a principi d'aquest mes quan es donarà per completada la vacunació de totes les persones majors de 60 anys i començaran a injectar les dosis a les persones d'entre 50 i 60.

"El mercantilisme no pot estar per damunt de la vida"

Pel que a l'alliberament de les patents de les vacunes, l'anunci que va fer el president estatunidenc Joe Biden i la disposició d'Europa a debatre-ho Puig ha reconegut que "la situació a Europa per a arribar a acords sempre és complexa, en part degut a la seua diversitat". No obstant això, ha considerat "una necessitat imparable vacunar en tot el món. No es pot pensar que el mercantilisme està per damunt de la vida i per això cal insistir en la inversió en la investigació pública i privada i superar la pandèmia per a una reactivació social i emocional".

"Les dades de morts per Covid-19 es donen amb total transparència"

A la pregunta sobre les declaracions del portaveu de Sanitat del PPCV, José Juan Zaplana, en el que el popular acusa la Conselleria de Sanitat de maquillar les últimes xifres de defuncions per coronavirus, Puig ha afirmat que "les dades són oferides pels serveis tècnics de la Conselleria, no hi ha cap intervenció política respecte a això".

Zaplana ha denunciat irregularitats en la publicació de víctimes mortals per la Covid-19, ja que encara que s'anuncien dades de defuncions en l'actualitat, aquests corresponen als mesos de gener i febrer. El president de la Generalitat ha insistit que totes les dades es fan saber amb transparència i que "confia plenament en el funcionariat de la Generalitat".

També et pot interessar

stats