Vox irromp al Parlament de Catalunya amb 11 diputats i supera en escons la suma de Ciutadans i del Partit Popular

Ciutadans s'afona i perd 30 escons, mentre que la ultradreta es converteix en la quarta força política a la cambra catalana.

El candidat de Vox, Ignacio Garriga, llig una octaveta crítica amb la formació ultradretana.
El candidat de Vox, Ignacio Garriga, llig una octaveta crítica amb la formació ultradretana. / Marta Pérez (Efe)

El partit d’ultradreta Vox irromp amb força al Parlament de Catalunya amb 11 escons. La candidatura liderada per Ignacio Garriga ha sumat el 7,68% dels vots, 214.906. Es converteix així en la quarta força política a la cambra catalana i obtindrà grup parlamentari per primera vegada en la seua història. Amb aquests resultats, Vox supera àmpliament Ciutadans i el Partit Popular en obtindre més escons que les dues formacions juntes.

El gran derrotat de la contesa electoral ha sigut Ciutadans. La llista encapçalada per Carlos Carrizosa ha obtingut només 6 escons a la cambra catalana, 30 menys dels que va aconseguir fa 4 anys. Amb 155.687 vots, el 5,56 del total, - quasi 20 punts menys que en els comicis del 2017, quan va aconsguir 954.045 sufragis- , el primer partit de l’oposició i guanyador de les passades eleccions cau fins a la setena posició. El partit d’Inés Arrimadas ha convocat per a aquest dilluns un comité de direcció d’urgència pels resultats.

El Partit Popular perd un escó, dels quatre que tenia i n'obté tres. Els populars d'Alejandro Fernández han aconseguit 109.492 vots, el 3,84% del total.

Garriga: "no farem ni un pas arrere"

Ignacio Garriga ha celebrat l'entrada de Vox al Parlament de Catalunya. “Els nostres votants ens han fet líders de l'oposició a l'independentisme i a l'esquerra”, ha assegurat. “No farem ni un pas arrere. No ens mourem ni un mil·límetre del discurs de les últimes setmanes. Exigirem que es parle espanyol a l'escola i que s'acabe amb la immigració il·legal”, ha advertit el candidat de la formació d'ultradreta.

El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que ha comparegut acompanyat de la líder del partit, Inés Arrimadas, ha afirmat que tot i els mals resultats “continuarem treballant per a mobilitzar el constitucionalisme que s’ha quedat a casa”. Arrimadas, per la seua part, ha afirmat que “el separatisme ix reforçat amb la pitjor participació de la història de Catalunya, mentre que no hem sigut capaços de mobilitzar el votant constitucionalista”.

El popular Alejandro Fernández, per la seua banda, ha qualificat els resultats de la seua formació “de molt dolent”. Segons Fernández “no hem aconseguit els dos objectius que teníem de créixer i obtindre grup parlamentari. Amb tot, el líder dels populars ha volgut donar “un missatge de tranquil·litat i serenitat” i s’ha mostrat “absolutament convençut que segueix sent imprescindible un projecte constitucionalista, europeista i liberal per a Catalunya.

També et pot interessar

stats