Vox demana retirar "tota al·lusió" al període de la II República espanyola de l'Ajuntament d'Elda

Entre ells, es veurà afectada la vara de comandament de Manuel Azaña, la ruta turística "Les veus de la República" i les al·lusions històriques de l'Ajuntament

La vara de comandament de Manuel Azaña, exposada al consistori
La vara de comandament de Manuel Azaña, exposada al consistori / Ajuntament d'Elda

Vox ha anunciat este dimecres que sol·licitarà en el pròxim ple de l'Ajuntament d'Elda (Vinalopó Mitjà) que es retire de l'edifici consistorial "tota al·lusió" al període de la II República espanyola. Entre ells, es vorà afectada la vara de comandament de Manuel Azaña, que des de fa sis anys s'exhibeix en el vestíbul de l'edifici consistorial per a recordar que la ciutat va ser l'última seu del govern republicà. També una ploma estilogràfica d'Azaña, datada de 1932. Així ho va decidir l'alcalde socialista Rubén Alfaro en 2018.

En la primavera de 1939, al final de la Guerra Civil, Elda va ser última seu del govern republicà amb Juan Negrín de president, abans que ell i altres figures com Dolores Ibarruri, La Passionera i Rafael Alberti partiren a l'exili a bord de quatre avionetes des d'un aeròdrom dels voltants.

La portaveu del grup municipal de Vox, Francisca Vicente, ha presentat esta proposició de dos punts per al ple ordinari de la corporació del pròxim divendres, 26 d'abril, on planteja que "l'edifici de l'Ajuntament quede lliure de tota al·lusió a l'època de la República", així com que este es "mantinga neutre i s'emporten els seus símbols als museus, que és on han d'estar". De la mateixa manera, en la iniciativa sol·licita "eliminar les al·lusions que enaltisquen a l'època republicana de totes les publicacions de l'ajuntament" ja que troba "contínuament en les comunicacions i actes de l'Ajuntament al·lusions històriques enaltint una època no menys trista que la que segueix, la República".

Com a exemple, la moció de Vox inclou la vara de comandament "a la porta de l'ajuntament de tots", cartells municipals "explicant i enaltint la seua figura històrica" i també una placa "enaltint l'Elda republicana, en la façana de l'Ajuntament". Este partit considera que s'alimenta "el revengisme" i s'obliden a algunes víctimes, "executades fins i tot de manera preventiva, com els cinc Guàrdies Civils, les famílies dels quals no són abrigallades de la mateixa manera i són part de la història de la ciutat també". Vicente ha dit que "fins i tot un d'ells és sogre de Miguel Hernández". Vox també demana eliminar la ruta turística "Les veus de la República", el fullet relatiu a este tema en la web de Turisme de la ciutat i el foment en les xarxes socials de vídeos de l'època republicana.

La vara de comandament, una donació històrica

L'emblemàtica vara de comandament d'Azaña va ser cedida al final de la Guerra Civil per la vídua del president, María Dolores de Rivas Cherif (exiliada a Mèxic des de 1941), a la Lliga Espanyola Pro-Drets Humans que, al seu torn i temps després, la va donar temporalment al president de la República de Portugal, Jorge Sampaio, perquè la custodiara mentre estiguera al capdavant del seu país (1996-2006).

Al final del seu mandat, Sampaio la va retornar a la Lliga Pro-Drets Humans, el president dels quals, José Francisco Alonso, va determinar que fora Elda el destí final indefinit, per haver sigut escenari del final de la República en territori espanyol.

També et pot interessar

stats