La vara de comandament d’Azaña, protagonista en la presa de possessió a Elda

El socialista Rubén Alfaro és reelegit alcalde de la capital del Vinalopó Mitjà.

Constitució de l'Ajuntament d'Elda celebrat al Teatre Castelar
Constitució de l'Ajuntament d'Elda celebrat al Teatre Castelar / Ajuntament d'Elda

L’emblemàtica vara de comandament de Manuel Azaña ha protagonitzat la investidura del socialista Rubén Alfaro en la seua reelecció com a alcalde d’Elda (Vinalopó Mitjà). La vara de comandament està a Elda des del 2007, ja que la ciutat va allotjar l’última seu del govern republicà. Per això, aquest any, en commemoració del 40 aniversari dels ajuntaments democràtics, i dels 80 anys del final de la Guerra Civil, s’ha decidit utilitzar el bastó d’Azaña.

El socialista Alfaro, que va guanyar les eleccions amb majoria absoluta (13 dels 25 regidors del consistori), repeteix com a alcalde de la ciutat. El ple d’investidura s’ha dut a terme al Teatre Castelar, i l’encarregat d’entregar la vara ha sigut el regidor de més edat, José Francisco de Mateos, exregidor de cultura del PP i actual regidor de Vox.

Aquest simbòlic bastó va acabar a Elda després que, en 1990, la viuda d’Azaña el cedira a la Lliga Espanyola Pro-Drets Humans. L’organització el va restaurar i el va entregar temporalment al president de la República de Portugal, Jorge Sampaio, perquè el custodiara mentre estiguera al capdavant del país (entre 1996 i 2006). En acabar el seu mandat, el bastó va tornar a la Lliga Pro-Drets Humans, i el president va determinar que anara a Elda com a destinació final per haver sigut l’últim escenari de la República al territori espanyol. 

També et pot interessar

stats