Vox deixa Meloni i s'unirà al Parlament Europeu al nou grup liderat pel partit d'Orbán

La formació d'Abascal va confirmar dilluns que seguirien en el grup de la primera ministra italiana

Abascal: No deseo que a nadie, ni siquiera a un traidor, le cuelguen por los pies
Imatge d'arxiu d'Abascal i Meloni, junts en un acte / Vox

Vox ha anunciat este divendres que no s'unirà al grup de Conservadors i Reformistes (ECR) —al qual ha pertangut durant l'anterior legislatura i en el qual es troba el partit de la mandatària italiana, Giorgia Meloni—, per a unir-se a un grup de nova creació denominat Patriotes per a Europa, que el primer ministre hongarés, Viktor Orbán, tracta de tirar avant.

Segons ha informat la formació liderada per Santiago Abascal mitjançant un comunicat, la direcció de Vox ha decidit seguir al mandatari hongarés en la creació d'este nou grup i ha abandonat d'esta forma a ECR, malgrat traslladar el seu “agraïment i forta amistat” al grup, al qual pertany Fratelli d'Itàlia —partit liderat per Meloni—.

Vox pretén amb l'annexió a Patriotes per a Europa “formar un nou grup al Parlament Europeu, la constitució del qual i composició serà anunciada els pròxims dies”. Esta nova “aliança de grups”, té com a antecedent, segons el parer de la formació, l’organització dels Viva Europa, l'última celebració de la qual va ser al maig d’enguany a Madrid. En este esdeveniment van participar telemàticament polítics com el mateix Orbán o la primera ministra italiana, mentre que Javier Milei va assistir-hi presencialment.

L'anunci es dona després que este mateix dilluns el partit es mostrara “encantat” de la creació del nou grup al Parlament Europeu al·legant que són “patriotes” i “comparteixen” objectius amb ERC. Tot i això, asseguraven que no tenien previst abandonar el grup en el qual es van emmarcar en la seua primera legislatura al Parlament Europeu.

El nou grup, que es dirà Patriotes per a Europa, naix d'una aliança entre Orbán, l'ultradretà Partit de la Llibertat d'Àustria (FPÖ) i el populista txec Aliança de Ciutadans Descontents. El partit d'Orbán, Fidesz, no estava adscrit a cap grup durant la legislatura passada. El grup parlamentari promet “protegir la sobirania nacional, lluitar contra la migració il·legal i revisar el Pacte Verd”, objectius que coincideixen amb la línia exposada per Vox durant la campanya per a les eleccions europees.

També et pot interessar

stats