Vox abandona el ple de l'Ajuntament de València després d'un pols pel torn de paraula amb Catalá

Els fets han ocorregut quan Juanma Badenas, segon tinent d'alcaldia i portaveu de Vox, ha requerit intervindre després que Sandra Gómez fera una interpel·lació a l'alcaldessa

Així ha sigut el tens moment entre Vox i el PP a l'Ajuntament de València / À Punt NTC

Els quatre regidors de Vox, socis de govern del PP a l'Ajuntament de València, han abandonat aquest dimecres la sessió plenària després d'un pols pel torn de paraula amb l'alcaldessa, María José Catalá. És la primera vegada que es produeix una situació semblant des que Vox va entrar en l'equip de govern de l'Ajuntament de València.

Els fets han ocorregut quan Juanma Badenas, segon tinent d'alcaldia i regidor d'Ocupació i Formació, i portaveu de Vox, ha requerit el torn de paraula després que Sandra Gómez, portaveu del PSPV-PSOE a l'Ajuntament, fera una interpel·lació a Catalá sobre les jornades en defensa de la vida organitzades aquesta setmana per Vox. Catalá ha dit que els interpel·lava a ells i que li corresponia a ella designar qui responia en el seu nom.

La portaveu socialista s'ha dirigit a Catalá per a preguntar sobre la modificació dels estatuts de la Fundació València Activa, relacionada amb el foment de l'ocupació femenina i el canvi per a parlar de "totes les persones" i no només de les dones. L'alcaldessa ha designat Caballero per a respondre. En aquest moment del ple, Badenas, també segon tinent d'alcalde, ha assenyalat que volia intervindre atés que era ell, com a responsable d'Ocupació i Formació i de València Activa, qui tenia la informació sobre aquest tema.

Prèviament, en el debat d'una moció de Compromís sobre el mateix assumpte, Badenas ha defensat que els estatuts de l'entitat s'havien canviat per a ajustar-los a la Constitució i no establir cap desigualtat, és a dir, per a fer referència a les persones i no només a les dones. No obstant això, Catalá, com a alcaldessa i presidenta del ple, ha decidit que a la interpel·lació dels socialistes responguera el portaveu del PP i del govern i no el regidor de Vox. Enfront de la insistència de Badenas l'alcaldessa ha argumentat que la pregunta estava dirigida a ella i que ella decidia qui la contestava.

En eixe moment, els representants de Vox han abandonat la sessió i la primera edil ha ordenat un recés de cinc minuts que s'ha estés durant més temps, uns vint minuts, perquè tornaren al ple els seus socis de govern.

Compromís ha fet referència a aquesta situació en un comunicat. La portaveu de Compromís, Papi Robles, ha criticat la “inexplicable paralització del ple per ordre de Catalá, que ha incomplit el reglament, i ens ha tingut a tots esperant fins que ha aconseguit que els regidors de Vox tornaren a l’hemicicle”. Robles ha advertit que Compromís “es reserva qualsevol mesura legal o administrativa respecte a les decisions del ple que s’hagen pres després del recés imposat per Catalá”. 

L’incident ha tingut lloc després que Catalá no deixara intervindre el portaveu de Vox, de forma que tot el grup municipal se n’ha anat. La paralització del ple ha impedit que es poguera aprovar la moció d’urgència que havia presentat sobre les cinc lleis del govern del Consell.

Polèmica prèvia

Abans del ple, el segon tinent d'alcaldia i regidor d'Ocupació i Formació de l'Ajuntament de València, Juanma Badenas, havia defensat que “serà Vox qui dirigirà” les polítiques d'ocupació i emprenedoria i ha defensat que les diferents àrees no han de “ficar-se en les competències de l'altre”. “La resta jo crec que són brindis al sol, si no, doncs que la senyora alcaldessa faça una nova distribució”, havia comentat el també portaveu de Vox abans de participar en el ple municipal, a preguntes dels mitjans sobre les declaracions en les quals María José Catalá (PP) defensa que les polítiques actives d'ocupació dirigides a les dones les desenvoluparà la Regidoria d'Igualtat.

De fet, aquesta vesprada Vox ha exigit, en un comunicat, “el compliment íntegre del pacte acordat amb el PP el mes d'octubre passat de 2023”. “No tinc cap dubte que María José Catalá té tant d'interés com nosaltres a continuar amb el canvi polític a València i, per tant, complirà el pacte amb nosaltres i respectarà les nostres competències i polítiques de llibertat i igualtat. Les competències d'ocupació, formació i emprenedories corresponen a Vox en tots els seus àmbits”, ha defensat Badenas en el comunicat.

Al mateix temps, ha advertit a l'oposició política a l'Ajuntament de València “que les seues cortines de fum tampoc frenaran el canvi polític que va començar a València fa quasi un any”.

També et pot interessar

stats