Vox abandona el Congrés després d’una picabaralla entre Abascal i Armengol

Santiago Abascal s'ha referit a la investidura com un "colp d'estat" i la presidenta del Congrés li ha demanat que retirara les paraules

Picabaralla entre el líder de Vox, Santiago Abascal, i la presidenta del Congrés, Francina Armengol / À Punt NTC

En el segon torn de rèplica del debat d'investidura al Congrés, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha retret al candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, que la seua “ambició desmesurada” per continuar en el poder és “totalment indigna”. “L’única cadira que mereix (Sánchez) és el banc dels acusats per atacar la Constitució espanyola com ho està fent". 

Al llarg de la seua compareixença, Abascal ha acusat el líder socialista de dur a terme amb els seus pactes per a la investidura un colp d’estat amb les "minories independentistes". “Demà es fa el primer pas per a un colp a la nació, un colp a la democràcia. S’inicia el fi de la democràcia i l’abolició de l’estat de dret. Si el Parlament no respecta les lleis, qui està obligat a respectar-les? Si no respecta la Constitució, qui al carrer hauria de respectar el reglament?”, ha qüestionat. De fet, ha mencionat Hugo Chávez, Nicolás Maduro i Adolf Hitler per a assegurar que “personatges nefastos” van accedir al poder amb unes eleccions. “Hitler també va arribar al poder, amb la vestimenta de legalitat, a través d’unes eleccions”. 

Per aquestes declaracions, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha interromput la intervenció d’Abascal per a demanar-li que retirara les seues paraules i ha recordat que la democràcia es basa en les institucions que la conformen, també el Parlament. “No pot ser que un diputat vaja en contra dels ciments de la democràcia. El país sap el que és una dictadura i un colp d’estat (...) Demane que retire les seues paraules. Si no, en les meues competències, ho faré jo”. 

Abascal no ha atés aquesta petició i ha insistit que no retira “la seua interpretació de la història d’Espanya. “Ja ni els diputats tenen llibertat en la tribuna del Congrés”, ha lamentat. 

En finalitzar la seua intervenció, el portaveu del PSOE, Patxi López, ha qualificat les declaracions d’Abascal d’incitació a l’odi, mentre els diputats i diputades de Vox han abandonat el ple. “S’ha parlat d’un president legítim com un colpista i dels socialistes com a incitadors a un colp”, ha sentenciat. A més, ha deixat clar que des de la formació sempre han combatut tots els dictadors. “En canvi, sembla que alguns els enyoren i fins i tot volen emular-los”, ha afegit. 

També et pot interessar

stats