Consulta les mesures anunciades per Pedro Sánchez en el discurs d'investidura

Transport públic gratuït per a joves i aturats, rebaixa de l'IVA en aliments fins a juny de 2024, un nou Estatut dels Treballadors o una nova llei d'agricultura familiar en són algunes

El candidat a la presidència del govern, Pedro Sánchez, se sotmet aquest dimecres a la sessió d'investidura en el Congrés
El candidat a la presidència del govern, Pedro Sánchez, se sotmet aquest dimecres a la sessió d'investidura en el Congrés / Eduardo Parra / Europa Press

El candidat a la presidència del govern, el socialista Pedro Sánchez, ha intervingut aquest dimecres al Congrés dels Diputats per a defendre el seu projecte de legislatura per als pròxims quatre anys i demanar la confiança de la cambra. Al llarg de la seua intervenció, el candidat a la presidència del govern ha anunciat diverses mesures. Consulta les principals:

Condonació del deute en totes les comunitats autònomes

La condonació de deute que el govern ha pactat amb ERC per a Catalunya, on l’Estat n'assumiria fins al 20% (uns 15.000 milions d’euros), també serà aplicable a totes les comunitats autònomes, independentment que estiguen o no acolliments al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), segons ha confirmat Sánchez, encara que no ha especificat quin percentatge de dèficit es condonarà.

Nou finançament autonòmic

Sánchez ha fet referència també a l'acord subscrit amb Sumar i ha defensat que en aquesta legislatura s'impulsarà un nou model de finançament autonòmic “basat en l’equitat, l’autonomia financera i la corresponsabilitat fiscal".

Més diàleg amb Catalunya

En aquest sentit, el candidat socialista ha avançat aquest dimecres que continuarà aplicant mesures a Catalunya basades en “el diàleg, la generositat i el perdó”, si bé el marc legal actual “estableix condicions vinculants”. Sense concretar en què consisteixen els seus plans, el president en funcions ha afirmat que el seu propòsit és continuar aplicant aquests tres principis durant els pròxims quatre anys de legislatura. Respecte a la llei d'amnistia, l'ha defensada i ha assegurat que és “perfectament legal” i “d'acord amb la Constitució”.

Rebaixa de l'IVA en aliments fins a juny de 2024 

Sánchez també ha anunciat durant la sessió d'investidura l'extensió de la rebaixa de l'impost sobre el valor afegit (IVA) dels aliments fins a juny de 2024. En concret, es tracta de la supressió de l’IVA al 4% en els productes de primera necessitat (pa, farina, llet, ous, formatge, entre altres); i una rebaixa del 10 al 5% de l’oli i la pasta. 

El cap de l’Executiu en funcions ha assegurat “ser conscient” de les dificultats de l’alt cost de la vida, si bé encara no ha confirmat si també es prorrogarà la rebaixa del preu de la llum i del gas, mesura que expira el 31 de desembre. 

Transport gratis a joves i aturats

A més, el líder socialista ha promés la gratuïtat, a partir de l'1 de gener, del transport públic per a tots els menors i joves i per a les persones desocupades. “La intenció és descongestionar el trànsit de les nostres ciutats i ajudar a mitigar i adaptar-nos als efectes del canvi climàtic”, ha explicat Sánchez. 

10 euros contra la violència masclista per cada euro que retiren governs "reaccionaris"

Sánchez s'ha compromés a destinar deu euros a la lluita contra la violència masclista per cada euro que li retire un govern autonòmic municipal. "Una vida millor és una vida que extirpa la xacra de la violència masclista", ha afirmat. En aquesta línia, ha criticat la postura de Vox en aquesta matèria i ha destacat que continuaran "actuant". "Per cada minut de respecte que els polítics de Vox neguen a les víctimes de la violència de gènere, nosaltres els consagrarem tot el nostre temps i tot el nostre esforç", ha afirmat.

Pacte d'Estat per persones LGTBI: "És més necessari que mai"

Sánchez s'ha compromés aquest dimecres a dur a terme un Pacte d'Estat per les persones LGTBI i ha fet al·lusió a la derogació per tràmit d'urgència, de la llei LGTBI i el desmantellament de la xarxa contra la LGTBI-fòbia per part del Grup Parlamentari Popular de la Comunitat de Madrid.

"La retallada de drets i de llibertats implica alguna cosa moltíssim més greu. Implica fer encara més vulnerable a qui ja se sent vulnerable", ha dit.

Nou Estatut dels Treballadors i reducció de la jornada laboral

El candidat a la presidència del govern ha assegurat que aquesta és la “legislatura del nou Estatut dels Trebaladors, on es garantirà que el Salari Mínim Interprofessional (SMI) es mantinga cada any en el 60% del sou mitjà". 

També serà la legislatura en què s’impulsarà la reducció de la jornada laboral de les 40 hores a les 37 hores i mitja setmanals, “incorporant incentius perquè les empreses oferisquen horaris més flexibles i potencien el teletreball sempre que siga possible”. Totes dues mesures estaven arreplegades ja en el pacte d’investidura signat entre el PSOE i Sumar.

5.000 milions més cada any per al Fons de Reserva

Seguint les recomanacions del Pacte de Toledo, tal com arreplega la reforma de les pensions, Sánchez ha informat que es destinaran 5.000 milions més cada any “perquè els treballadors de hui tinguen pensions dignes quan es retiren, a l’edat de jubilació”. Així, el candidat s’ha compromés a continuar revaloritzant les pensions i creant treballs de qualitat, reduint al mateix temps les llistes de l’atur, tot amb l’objectiu d'assolir la plena ocupació.

Ampliació de les mesures d’alleujament hipotecari

Sánchez ha anunciat que a curt termini, durant els pròxims mesos, s’elevarà el llindar de la renda dels 30.000 euros actuals als 38.000 euros perquè més famílies puguen acollir-se a les “mesures d’alleujament hipotecari”. En concret, es congelarà la quota mensual durant un any i l’ampliació del termini d’amortització fins als set anys, segons ha avançat el candidat.

Més formació al professorat, més beques i més investigació

Sánchez ha afirmat que en la pròxima legislatura continuaran "millorant les condicions de formació del professorat, ampliaran les ajudes de menjador o augmentaran també les ajudes i la disponibilitat d'activitats educatives extraescolars". També augmentarà la dotació de les beques i es reduirà el preu de les taxes universitàries. S’incrementarà també el finançament dels centres d'investigació que, en les seues paraules, "són un autèntic orgull".

Millors condicions amb l'Estatut del personal docent i investigador

En la mateixa línia, ha avançat que el seu govern fomentarà una major col·laboració publicoprivada en R+D i millorarà les condicions laborals dels científics a través de l'Estatut del personal docent i investigador. "Recuperarem tots eixos cervells espanyols que se'n van haver d'anar a l'estranger a conseqüència de l'abandó del Partit Popular del nostre Sistema Nacional de Ciència”, ha remarcat.

Educació universal de 0 a 3 anys

Sánchez també ha promés que en aquesta legislatura la universalitat de l’educació preescolar, dels 0 a 3 anys, serà una realitat. 

La meitat de l'energia a Espanya, renovable en 2030

El candidat socialista ha dedicat una part de la seua presentació a la transició energètica. Ha garantit la continuïtat en el desplegament de les energies renovables "de manera coordinada, integrant els veïns i les veïnes en la presa de decisions i també en el repartiment de beneficis". A continuació, s'ha compromés a triplicar la potència instal·lada d'autoconsum al país. 

L'objectiu final d'aquests passos és que, a la fi de la dècada, la meitat de tota l'energia a Espanya siga d'origen renovable. Sánchez ha puntualitzat que assolir la neutralitat de carboni sumaria 2,6 punts al PIB mundial fins al 2050, mentre que no fer-ho implicaria "una pèrdua del 30% del PIB".

Recuperar la Comissió Nacional de l’Energia

Sánchez ha defensat el restabliment de la Comissió Nacional d'Energia (CNE), que es va suprimir en 2013 amb la creació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). "Serà clau per a garantir i millorar el funcionament del sector energètic i la diversificació dels seus operadors", ha postil·lat.

Nova llei d'agricultura familiar

El candidat socialista, a més, ha anunciat que en la següent legislatura s'aprovarà una llei d'agricultura familiar per a afavorir aquest tipus de cultius, que al seu parer generen "valor afegit social i vinculació amb el territori".

També et pot interessar

stats