Sánchez: "En defensa de la concòrdia concedirem l'amnistia. No serà un atac a la Constitució, sinó la mostra de la seua fortalesa i vigència"

El candidat socialista a la presidència de l'executiu espanyol ha desplegat durant dues hores un programa centrat en avanços socials, que ha plantejat com a contraforça a l'avanç de les polítiques reaccionàries de l'extrema dreta

El candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment del debat d'investidura
El candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment del debat d'investidura / Mariscal (Efe)

La dicotomia que Isabel Díaz Ayuso va plantejar en les penúltimes eleccions autonòmiques, "comunisme o llibertat", ha trobat la contrarèplica en el discurs d'investidura de Pedro Sánchez. El candidat socialista ha situat Espanya en el dilema d'avançar cap al futur en un govern progressista o submergir-se en una espiral autodestructiva de la mà de les "dretes reaccionàries", i ha defés l'opció de la coalició amb Sumar com a "l'únic mur eficaç contra les polítiques de la ultradreta" a les comunitats autònomes i als ajuntaments, així com en contraposició a l'avanç del pensament reaccionari en governs europeus i americans. "Ens toca triar si volem continuar avançant (...) o secundem als profetes de l'odi que volen tancar a les dones en les cuines, a les persones LGTBI en els armaris i als migrants en camps de refugiats", ha manifestat.

El candidat socialista ha desplegat una oferta de polítiques socials i de reforçament de l'estat del benestar com a garantia per a consolidar Espanya com una democràcia avançada i contra el retrocés polític i social en què ha situat l'alternativa política. "O la democràcia proporciona seguretat o la inseguretat acabarà amb la democràcia", ha exposat durant la intervenció, en què ha denunciat la instrumentalització per part de l'extrema dreta, en forma d'odi de les incerteses de la globalització. Sánchez ha promés plantar batalla des de l'Estat contra eventuals retrocessos socials en els governs autonòmics de PP i Vox, que ha condemnat com "pactes de la ignomínia". "Mentre jo siga president, tota la força de l'Estat es dedicarà a defensar els valors democràtics i les llibertats i els drets dels espanyols", ha assegurat.

O la democràcia proporciona seguretat a la població o la inseguretat acabarà amb la democràcia

Al llarg d'un discurs de dues hores, Sánchez ha reivindicat les mesures aprovades per l'executiu de coalició, que ha compartit en els últims quatre anys amb Unides Podem i que ara aspira a revalidar amb Sumar, i ha desplegat una programa de govern centrat a avançar en la igualtat entre persones i territoris. Ha sigut cap al final de la seua exposició quan ha aparegut el compromís amb la reforma del model de finançament i la condonació d'una part del deute associat, qüestions que interpel·len directament la Comunitat Valenciana, a la qual menciona específicament l'acord amb Sumar. Sánchez ha tornat a dir que la compensació del deute s'extrapolarà a totes les comunitats autònomes "amb independència del color polític i del fet que estiguen o no acollides al Fons de Liquiditat Autonòmica", abans de reptar al PP perquè diga si l'acceptaran als territoris en què governa.

En el tram final ha aparegut l'amnistia. "Les circumstàncies són les que són, però cal fer de la necessitat virtut" ha manifestat Sánchez dirigint-se a la població disconforme amb la mesura, que ha defés com una opció positiva per a Espanya i Catalunya, no contrària a la constitució i homologable al que s'ha fet en altres països de la Unió Europea.

En defensa de la concòrdia concedirem l'amnistia a les persones implicades en el procés català

"En defensa de la concòrdia concedirem l'amnistia a les persones implicades en el procés català (...) no serà un atac a la Constitució del 78, sinó una mostra de la seua fortalesa i vigència", ha manifestat Sánchez, que ha apel·lat a la "valentia" per a reconstruir els "ponts trencats" amb Catalunya. El candidat socialista ha demanat "responsabilitat i sentit d'estat" el PP, a més de "seny i coherència" per a no boicotejar la decisió política i separar-se de la "deriva trumpista" en què assegura que Vox ha situat el PP, formació a la quan ha instat deixar d'actuar "al dictat d'una organització d'ultradreta".

El socialista ha insistit en la necessitat no posar en el centre del debat l'amnistia, que considera una cortina de fum sobre la preocupació real de les dretes. "El problema del PP i Vox no és l'amnistia als líders del procés, és que no accepten el resultat electoral del 23J", ha proclamat.

El problema del PP i Vox no és l'amnistia als líders del procés, és que no accepten el resultat electoral del 23J

En la part de propostes polítiques, Sánchez s'ha compromés a seguir actualitzant el salari mínim interprofessional, a augmentar les pensions segons l'IPC i a baixar a 37,5 hores la jornada laboral i a facilitar incentius a les empreses per flexibilitat d'horaris en la legislatura, que ha definit com la del nou estatut de treballadors.

Rebaixa de l'IVA dels aliments i transport gratuït

Juntament amb aquestes mesures, la majoria anunciades ja en els programes electorals i en la presentació de l'acord amb Sumar, ha anticipat altres de caràcter més social o en favor de les economies més modestes: pròrroga de la rebaixa de l'IVA dels aliments bàsics; augment a 38.000 euros del llindar de la renda familiar per a beneficiar-se de les mesures d'alleujament hipotecari; transport públic gratuït per a joves i persones sense faena; o un nou pla de salut mental, que reforce la plantilla de psicòlegs i psiquiatres en els centres públics.

El candidat a la presidència també ha confirmat la creació d'un fons estatal per a ajudar les víctimes dels abusos sexuals de l'Església i aplicar les recomanacions del Defensor del Poble. En aquest sentit, ha anunciat que reformarà el Codi Penal perquè no prescriga la responsabilitat civil en les agressions i abusos sexuals a menors.

El socialista Pedro Sánchez ha encetat el seu quart debat d'investidura amb la tranquil·litat que li donen els 179 vots amb què compta per a la votació de dijous. Una majoria absoluta de la cambra baixa que els socialistes han armat en l'últim mes a través de diferents acords amb Sumar, ERC, Junts, Bildu, el PNB, BNG i Coalició Canària.

També et pot interessar

stats