Vora 4.000 esmenes als pressupostos i només unes poques arribaran a la fi de la tramitació

Baldoví destaca la participació de Compromís en la confecció dels pressupostos, mentre que Sarrià afirma que s'acosten al criteri poblacional.

El Congrés en una imatge d'arxiu
El Congrés en una imatge d'arxiu / À Punt NTC.

El govern de coalició de Sánchez ja té, si tot va bé, els suports necessaris per a tirar endavant els nous pressupostos amb el suport dels grups d'investidura, i sense Ciutadans. La setmana que ve comencen les votacions. El Congrés ha hagut de debatre i acceptar o rebutjar vora 4.000 esmenes, entre les quals hi ha les que afecten la Comunitat Valenciana. Un treball intens i silenciós que cada formació afronta amb estratègies i possibilitats diferents.

No és selecció natural, sinó àrdua negociació. De les 3.794 esmenes, només unes poques arribaran vives a la fi de la tramitació. I perquè una esmena territorialitzada encaixe en els comptes cal ajustar, i molt, les xifres. Els partits del govern juguen a casa i no presenten esmenes al seu propi projecte. Enguany, Unides Podem amb Esquerra Republicana i Bildu en van presentar una sobre desnonaments a escala estatal i per a marcar territori pel que fa al sentit polític del pacte final.

Les formacions íntegrament valencianes, com Compromís, són les que tenen una capacitat més gran per a negociar, tot i que no han obtingut llum verda totes les seues demandes. El diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha explicat que "fins ara els "pressupostos s'imposaven" i que per primera vegada Compromís ha participat en la confecció.

Segons el diputat socialista Vicent Sarrià, "és el millor pressupost per a la Comunitat Valenciana dels últims deu anys", que s'acosta al criteri estatutari d'arribar a la distribució poblacional. "Estem en el 9,6 i hem passat de ser la sisena comunitat en nivell d'inversions a la quarta". Arribar a aquesta aportació pressupostària pròxima al 10% i, per tant, coincident amb el volum poblacional de la comunitat és l'objectiu global dels socialistes.

El PP destaca el problema de l'infrafinançament

El propòsit de partits com Vox és directament tombar els pressupostos i ni tan sols presenten alternatives. El Partit Popular apunta el que consideren el problema de fons. La diputada popular Belén Hoyo espera que "s'atenguen les demandes", encara que afirma que ni així "se soluciona el nostre infrafinançament". Però, mentrestant, aposta, entre altres, per una baixada d'impostos i per l'impuls per a la creació de llocs de treball.

Cs afirma que les seues esmenes han estalviat 500 milions als valencians

Ciutadans va pactar amb el govern l'eliminació de l'impost al dièsel, no apujar l'IVA a l'educació concertada i especial ni tampoc a la sanitat privada. María Muñoz, diputada de la formació taronja, explica que aquestes mesures prèvies a la tramitació ja han suposat un estalvi directe per a les butxaques dels valencians de 500 milions d'euros". No han tingut tanta sort amb les esmenes parcials. De les nou presentades, no n'ha tirat endavant cap.

També et pot interessar

stats