El vocal progressista Rafael Mozo, nou president del poder judicial per àmplia majoria

La majoria dels vocals del CGPJ es resistirien a acceptar a Marín Castán com a president interí, com apostava un informe encomanat per Lesmes

El vocal Rafael Mozo durant un Ple extraordinari del Consell General del Poder Judicial
El vocal Rafael Mozo durant un ple extraordinari del Consell General del Poder Judicial / CGPJ

El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha triat aquest dijous el progressista Rafael Mozo, el vocal més antic, com el nou president de l'òrgan de govern dels jutges en substitució de Carlos Lesmes, que va dimitir dilluns. Aquesta decisió divideix el lideratge del poder judicial, ja que el magistrat Francisco Marín Castán exerceix les funcions de la presidència del Tribunal Suprem (TS) des que la renúncia de Lesmes es va fer efectiva.

Mozo s'ha convertit en president amb un ampli suport dels vocals, setze vots a favor i un en contra, del moderat Wenceslao Olea, mentre que la progressista Mar Cabrejas s'ha absentat de la votació, segons fonts jurídiques.

Un informe encomanat per Lesmes apuntava que havia de ser reemplaçat per una sola persona en els dos càrrecs que exercia: president del CGPJ i del TS. Per aquesta raó, apuntava a Marín Castán, que ja exercia com a vicepresident de l'alt tribunal en funcions des de fa quasi tres anys, quan el magistrat Ángel Juanes va abandonar el lloc per jubilar-se.

No obstant això, fonts de l'òrgan de govern dels jutges van avançar que la majoria dels vocals del CGPJ es resistirien a acceptar a Marín Castán com a president interí de totes dues seus, en veure-ho com una imposició del Suprem que deixa sense marge de maniobra al Consell.

Una carrera que comença el 1985

Mozo, que va arribar al CGPJ a proposta del PSOE, va ingressar en la carrera judicial el 1985. Va tenir diverses destinacions fins que el 1998 va aterrar en l'Audiència Provincial de Madrid. Des del 2018 té la seua plaça com a magistrat de la sala penal de l'Audiència Nacional.

També et pot interessar

stats