VÍDEO| L'etarra Santi Potros, autor de 40 assassinats, ix de la presó
Ha complit 31 anys de condemna i ha superat el temps màxim de privació de llibertat.
L'històric etarra Santiago Arrospide Sarasola, Santi Potros, ha eixit de la presó de Topas, a Salamanca, aquest diumenge de matí. No hi ha volgut fer declaracions. L'acompanyaven tres familiars, dos homes i una dona, que l'ha rebut amb un bes i ha respost “molt bé” quan li han preguntat com es trobava a l'eixida del centre penitenciari.
A Potros el van condemnar per 40 assassinats, les penes dels quals sumaven més de 3.000 anys. Se'l considera autor dels atemptats més sanguinaris d'ETA com la bomba a l'Hipercor de Barcelona el 19 de juny de 1987, amb 21 morts, o la de la plaça de la República Dominicana de Madrid el 14 de juliol de 1986, on van morir 12 persones.
L’han excarcerat després d'haver passat 31 dels seus 70 anys a la presó -13 a França i 18 a Espanya-. La Unió Europea estableix que se sumen tots els anys passats a la presó, independentment del país on s'hi estiga. La suma supera els 30 anys, el temps màxim de privació de llibertat que preveu el codi penal a Espanya.
Resignació entre les víctimes
Després de la derogació de la doctrina Parot, l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) va posar en marxa un protocol per a cridar les víctimes afectades i donar-los informació de possibles excarceracions. En el cas de Santi Potros el treball ha sigut ingent ja que 130 membres de l'associació són víctimes de la seua llista d'atemptats.
Molts d'ells no s'ho esperaven, ha reconegut l'advocada de l’AVT, Carmen Ladrón de Guevara, i el departament psicosocial farà seguiment a alguna d'elles. Més que amb indignació, segons apunta, han rebut la notícia amb "resignació". "Es legal, el còmput està ben fet, però és una situació totalment rara. A Espanya matar-ne dos és igual que matar-ne quaranta", lamenta l'advocada, que reivindica la doctrina Parot, tombada en 2012 pel Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg. El temor d'alguna de les víctimes és que se l’homenatge. “Són imatges que causen un dolor tremend”, assegura l'advocada, que explica que l’AVT denunciarà qualsevol gest com un delicte d'humiliació a les víctimes.
El govern espanyol ha assegurat que estarà atent: "Si hi ha un delicte que pot ser subsumís en l'enaltiment del terrorisme o menyspreu a les víctimes, evidentment per a això estan les forces i cossos de seguretat de l'estat", ha manifestat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. De moment, no hi ha indicis que es preparen grans actes per a rebre Santi Potros.