Les víctimes acusen el govern d'haver-los furtat "la imatge de la derrota" d'ETA

El Govern basc vol acordar la seua valoració amb l'Executiu navarrés. Zoido afirma que la banda "no aconseguirà res".

Membres de la banda terrorista ETA.
Membres de la banda terrorista ETA.

La presidenta del Col·lectiu de Víctimes de Terrorisme d'ETA, Consuelo Ordóñez, ha afirmat davant el comunicat de la banda terrorista, que "aquest no és el final d'ETA que mereixen la societat i les víctimes del terrorsime" i ha acusat el Govern d'haver-los "furtat la imatge de la derrota de l'organització". També ha assegurat que "el final d'ETA hauria d'haver sigut diferent si el Govern haguera posat més obstinació" . La presidenta considera que "l'Executiu ha estat impassible des que es va anunciar el cessament de la violència a l'octubre de 2011". Segons Ordóñez, "ETA busca la seua absolució històrica". Al mateix temps, ha recordat "el dolor patit per la societat basca, la qual ha de respondre amb un sentit moral, memòria i menyspreu intel·lectual".

Aquestes paraules les ha pronunciades en un acte celebrat a Sant Sebastià on s'ha presentat el manifest "ETA vol posar el comptador a zero". Un acte al qual han acudit intel·lectuals i víctimes del terrorisme i que ha sigut subscrit per més de 40.000 persones a Change.org.

D'altra banda, fonts de la Presidència del Govern basc han confirmat que l'executiu d'Íñigo Urkullu no preveu fer cap declaració sobre el contingut de la carta d'ETA, datada el 16 d'abril i feta pública hui, en la qual dóna per acabat el seu "cicle històric". El Govern basc manifesta que el lehendakari tampoc parlarà del tema en la visita a Errenteria (Guipúscoa) per veure l'Arxiu Basc de Música.

No obstant això, el portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, ha dit que estan en converses amb el Govern de Navarra per tal de fixar una posició "compartida" en relació amb aquesta declaració. Erkoreka ha puntualitzat que això dependrà de l'abast del contingut de l'anuci d'ETA.

El portaveu de l'Executiu basc ha revelat també que aquesta mateixa setmana ha agraït als agents internacionals la seua intermediació en la dissolució de la banda.

Per la seua part, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha indicat que ETA "no aconseguirà res que no estiga dins de la llei" i ha subratllat que " la seua desaparició completa, real i efectiva ha d'anar acompanyada de la plena deslegitimització dels terroristes". El ministre ha afegit que "ni aconseguiren res quan van deixar de matar, després de ser derrotada policialment i socialment, ni tampoc aconseguiran res que no reculla la llei quan ETA desaparega". Segons Zoido, "davant del terrorisme només cal aplicar la llei i l'Estat de dret".

El ministre ha destacat que "la dissolució de la banda terrorista és el resultat d'una acció comuna de la societat, les forces i cossos de seguretat, els jutges i fiscals; la col·laboració internacional i el paper insusbstituïble de les víctimes del terrorisme".

Respecte al comunicat en què ETA reconeix "el dany causat" i demana perdó a les víctimes "sense participació directa en el conflicte", el responsable d'Interior considera que a pesar d'assumir públicament la derrota després de tants anys, les paraules d'ETA "arriben tard i malament". "El perdó no pot ser una sola paraula, ha dit Zoido, "requereix d'una actitud sincera, humil, de penediment i molta valentia".

També et pot interessar

stats