El PSOE i Junts es reuneixen a Ginebra amb la mediació d'un diplomàtic salvadorenc

La primera trobada entre els dos partits s'ha desenvolupat en un ambient "cordial i de treball" i "s'ha continuat avançant"

Primera reunió celebrada a Brussel·les entre Santos Cerdán I Carles Puigdemont
Primera reunió entre Santos Cerdán i Carles Puigdemont / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 de desembre 2023 - 07:30 Actualitzat: 02 de desembre 2023 - 23:01

La primera reunió de la taula bilateral de negociació entre Junts i el PSOE, que ha tingut lloc aquest dissabte a Ginebra (Suïssa) amb la presència d’un verificador internacional, com arreplega l’acord per a la investidura de Pedro Sánchez, s'ha desenvolupat en un "ambient cordial i de treball", segons han expressat en un comunicat idèntic ambdós partits. El secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, a més, ha matisat a un grup de periodistes abans de tornar a Madrid que la trobada "ha anat bé".

L’expectació que ha generat aquesta trobada és directament proporcional al grau d'hermetisme amb el qual els partits han preparat la cita. Fonts socialistes han volgut puntualitzar a primera hora d'aquest dissabte que aquesta era una reunió de treball més i que només es farien públics els resultats o avanços que hi poguera haver.

No obstant això, aquest dissabte de vesprada el PSOE i Junts han desvelat en un comunicat que el diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo Vélez (San Salvador, 1955) és la persona que s'ha acordat per tal que "coordine el mecanisme internacional". Una mena de verificador internacional que ja ha estat present en aquesta primera reunió. Galindo Vélez serà, per tant, l’encarregat de mediar en les negociacions entre el PSOE i Junts que tindran lloc mensualment.

En el comunicat enviat tant per Junts com pel PSOE ambdós partits agraeixen a Galindo el compromís "a posar a disposició de les parts la seua experiència i la seua voluntat de contribuir a assolir la solució política i negociada al conflicte”.

Francisco Galindo Vélez va exercir com a ambaixador d'El Salvador a França del 2010 al 2015 i després va prestar servei al capdavant de l'ambaixada salvadorenca a Colòmbia entre el 2016 i el 2020, segons la informació que ha facilitat el Ministeri de Relacions Exteriors del país centreamericà. L'advocat salvadorenc, llicenciat en Ciències Jurídiques i Polítiques, a més, va ser representant de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) a França, Colòmbia, Mèxic i Egipte i representant regional adjunt per a Mèxic, Guatemala, El Salvador, Hondures, Nicaragua, Costa Rica, Panamà, Cuba i Belize entre el 1987 i el 2008.

Galindo Vélez treballarà en el marc del Centre per al Diàleg Humanitari Henry Dunant, que va mediar en la negociació de la fi de la banda terrorista ETA i el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, i que en aquest procés exerceix com a mediador.

El secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, i el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, encapçalen les delegacions d'ambdós partits, però en aquesta primera reunió també ha estat present la portaveu de Junts per Catalunya, Míriam Nogueras. De fet Nogueras va arribar divendres a l'aeroport de Ginebra i va declinar fer cap declaració a la premsa. Una situació que es va repetir amb Cerdán al mateix espai.

Aquesta trobada és la primera entre el PSOE i Junts després de tancar l'acord per a la investidura de Pedro Sánchez. Després de la signatura, Junts va informar que les parts faran reunions mensuals fora d'Espanya, en les quals participarà l'expresident català Carles Puigdemont.

També et pot interessar

stats