València acollirà a l'octubre una cimera UE-Balcans i una reunió del Consell de Comerç

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, ho ha anunciat aquest dimecres

El ministre d'Afers exteriors, José Manuel Albares, en una ponència a Madrid
El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares / Javier Lizón (Efe)

La ciutat de València estarà en el centre de la presidència espanyola de la Unió Europea que començarà al juliol i durarà un semestre, ja que a l'octubre acollirà la cimera entre la UE i els Balcans, a més d'una reunió del Consell de Comerç europeu.

Així ho ha anunciat el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, durant una trobada informativa aquest dimecres organitzada pel diari Las Provincias titulat "Espanya davant el món", on ha reivindicat que la projecció exterior d'aquesta ciutat i de la Comunitat Valenciana ha propiciat que acollisca "moltes reunions de primer nivell".

Pel que fa a la reunió del Consell de Comerç, ha explicat que serà els dies 19 i 20 d'octubre i que es produeix en un moment en què Europa ha de posicionar-se contra pràctiques proteccionistes davant d'altres potències. Per això s'hi prendran decisions "molt importants", mentre que la cimera dels Balcans serà també a l'octubre i arriba en un moment d'impuls a l'ampliació de la UE.

També ha explicat que la Casa del Mediterrani a Alacant acollirà una reunió dels directors polítics de la Unió Europea. En aquesta ciutat també tindrà lloc una reunió sobre la política integrada marítima durant la presidència espanyola de la UE.

Albares ha destacat que, en aquest moment de transformació i de canvi, "el més convuls de la història d'Europa des de la caiguda del mur de Berlín", Espanya vol ser "actor i no només un espectador" de la política europea d'àmbit internacional, i ha defensat que la veu d'aquest país s'està "sentint amb molta força al món".

Durant el semestre de presidència espanyola de la UE, "la gran prioritat" serà Ucraïna: que la pau torne a Europa i es puguen afrontar les conseqüències econòmiques i socials de la guerra, ha assegurat el ministre, per a qui està en joc el model d'Europa. Si s'avança cap a un futur "tolerant i plural", o es torna al passat fosc "de murs i filats".

Albares ha aplaudit el creixement "exponencial" de l'arribada d'inversions a València els últims anys, amb projectes industrials molt importants que es traduiran en la creació de molts llocs de treball de qualitat, i ha considerat "molt important" que continue sent un "port fonamental per a l'exportació".

Pel que fa a les eleccions del 28 de maig, ha considerat que a València i a la Comunitat Valenciana hi ha governs que han generat una dinàmica molt positiva i favorable, que contrasta amb "una altra València que era negativa i que allunyava la inversió i l'arribada de reunions", per la qual cosa espera que puguen continuar els mateixos projectes.

També et pot interessar

stats