El vaixell Borkum, carregat amb armes, renuncia a fer escala a Cartagena i se'n va directament a Eslovènia

Sumar i Podem havien denunciat que les armes eren per a Israel, un fet que el govern espanyol nega, apel·lant a la documentació de l'embarcació

El carguer 'Borkum' en aigües de Cartagena
El vaixel de càrrega Borkum en aigües de Cartagena / Marcial Guillén (Efe)

El vaixell Borkum, que transporta un carregament d'armes, ha renunciat a fer escala a Cartagena (Múrcia) i se n'ha anat ja en direcció a Eslovènia, on descarregarà els contenidors, que tenen com a destinació final la República Txeca. L'embarcació estava fondejada en aigües de Cartagena des d'aquest dijous, a l'espera de l'autorització per a entrar a port i amarrar, una maniobra que estava prevista per a les set del matí d'este divendres.

L'escala a Espanya ha causat una forta controvèrsia, pel risc que les armes acaben a Israel, com sosté la Xarxa Solidària Contra l'Ocupació de Palestina (Rescop), que ha divulgat informació interna del carregament.

Sumar i Podem s'han fet ressò d'esta alerta i han exigit al govern que impedisca l'escala, d'acord amb la legislació estatal i internacional sobre comerç d'armes subscrita per Espanya. L'executiu central ha desmentit estes insinuacions, apel·lant a la legalitat de la documentació i els permisos facilitats tant per l'armador com de la República Txeca.

El portaveu del grup parlamentari Sumar, Íñigo Errejón, ha celebrat la notícia en X, l'antic Twitter. "Teníem raó. Esperem les disculpes demà. La pressió social serveix, plantar cara serveix. Cap complicitat amb el genocidi", ha escrit.

El conflicte polític s'ha projectat al Congrés, amb una pregunta parlamentària de Sumar; a l'Audiència Nacional, amb una denúncia de Podem, i en la xarxa social X, escenari d'un llarg intercanvi de retrets entre el ministre de Transports i Mobilitat, Óscar Puente, i les líders de la formació morada.

El govern veta l'entrada d'un altre mercant amb armes per a Israel

El govern havia atorgat els permisos al Borkum, però els ha denegat a un altre mercant, el Marianne Danica, que va salpar de l'Índia i que transporta motors per a coets militars amb destinació a Israel. Tenia previst amarrar a Espanya el 21 de maig, segons la informació que ha fet pública l'executiu en mig de la controvèrsia amb l'altre buc. El ministre Óscar Puente ha insinuat que els activistes propalestins han confós una embarcació amb l'altra. 

La vicepresidenta primera del Govern, María Jesús Montero, ha insistit en esta tesi, assegurant que Sumar i Podem "es van equivocar de vaixell". A parer seu han comprat un bulo i els ha comminat a explicar què celebren, en referència al missatge d'Errejón. "A vegades costa treballe rectificar", ha subratllat Montero que ha refermat el compromís del govern espanyol perquè cap vaixell que porte carregament destinat a Israel faça escala a Espanya.

Segons la denúncia de Rescop, el Borkum es dirigia al port d'Ashdod, pròxim a Gaza, però la companyia que l'havia encarregat, una filial de l'armamentística israeliana Elbit Systems havia demanat a l'armador ocultar expressament la connexió amb Tel-Aviv. Alguns analistes han qüestionat que la càrrega fora per a Israel, perquè el tipus de munició que transporta seria incompatible amb les seues armes. Tanmateix, sí que es podrien emprar com a material d'artilleria en països de l'antiga URSS, una possibilitat que ha obert l'especulació sobre la possibilitat que el destí real del carregament siga Ucraïna.

També et pot interessar

stats