Urkullu transmet a Iglesias la seua aposta per l’estabilitat pressupostària, institucional i política

El lehendakari ha assegurat que els pressupostos s’han de negociar amb el PNB.

Iñigo Urkullu i Pablo Iglesias després de la reunió de presentació, cortesia i treball
Iñigo Urkullu i Pablo Iglesias després de la reunió de presentació, cortesia i treball

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha indicat al secretari general d’Units Podem, Pablo Iglesias, que la negociació dels pressupostos generals de l’Estat 2019 és una qüestió que correspon negociar al grup parlamentari del Partit Nacionalista Basc en les Corts Generals. Tot i això, ha valorat positivament l’aposta per l’estabilitat pressupostària, institucional i política.

Urkullu i Iglesias comparteixen la necessitat de reformar l’Estat espanyol sobre la base d’un model “confederal/federal”. Així mateix, coincideixen que el nou estatus per a Euskadi tinga el suport pel consens “més ampli possible”.

Aquesta vesprada el lehendakari ha tingut una reunió de presentació, cortesia i treball amb el secretari general d’Units Podem, Pablo Iglesias, i el secretari general de Elkarrekin Podemos, Lander Martínez.

La trobada, de més d’una hora i mitja de durada, ha sigut “molt cordial” i respon a un “interés mutu” de relació. En la reunió s’ha abordat la situació política general en l’Estat, la realitat a Catalunya i també a Euskadi. Tot açò amb l’anàlisi també de la situació a Europa.

El lehendakari ha exposat la seua visió en relació a la necessitat d’afavorir una “solució política” al disseny territorial de l’Estat espanyol. També s’ha abordat el compliment de l’autogovern actual. El cap de l’executiu basc ha parlat sobre l’acord parlamentari del passat 28 de juny i la prioritat de tindre un programa i un calendari de treball per a avançar en el compliment íntegre de l’Estatut de Guernica, aprovat fa 39 anys.

De la mateixa manera, ha esmentat les propostes que el govern basc ha defensat en matèria de pau, memòria, atenció a les víctimes i convivència presentades tant a l’expresident Rajoy com al president Sánchez. El lehendakari ha incidit en què és important “compartir una visió integral d’aquesta matèria”, així com la necessitat d’avançar en una nova orientació de la política penitenciària després de la dissolució d’ETA.

També et pot interessar

stats