Una exregidora de Turisme d'Oriola i cinc empresaris, condemnats per un frau en les contractacions a Fitur
La sentència imposa penes de dos anys, inhabilitació per a càrrec públic i una indemnització de 149.697 euros a l'Ajuntament d'Oriola.
El jutjat ha condemnat a l'exregidora de Turisme d'Oriola en l'etapa del PP i actual regidora de Foro Demócrata, Pepa Ferrando, i a cinc empresaris per frau en la contractació del muntatge de l'expositor municipal de la Fira Internacional de Turisme (Fitur), entre 2008 i 2011, i una edició de la Fira de Turisme de la Comunitat Valenciana (FTCV) de 2011. Considera provat que els condemnats van actuar de forma concertada "per a defraudar l'erari públic".
La sentència imposa als acusats penes de sis mesos i dos anys de presó, així com inhabilitació especial per a l'acompliment del càrrec públic per delictes de prevaricació i frau, amb la concurrència d'atenuants de reparació del mal i dilacions indegudes. La magistrada ha acordat la suspensió de l'execució de les penes de presó imposades als sis condemnats i n'ha absolt un seté per al qual es va retirar l'acusació a l'inici de la vista. D'altra banda, reconeix una indemnització de 149.697 euros a favor de l'Ajuntament d'Oriola, que serà abonada amb els diners consignats en el jutjat per quatre dels acusats abans del judici.
Ferrando ha sigut condemnada a 24 mesos de presó, a raó de sis mesos per quatre delictes de prevaricació administrativa amb frau; i a tres anys i sis mesos d'inhabilitació per a exercir càrrec públic. Els empresaris Javier Molinos, Mercedes Lasa i Ainhoa Molina, a 18 mesos de presó, i a 2 anys i 10 mesos d'inhabilitació; a Juan Bautista Rodríguez, 20 mesos de presó i a 2 anys i 10 mesos d'inhabilitació, i a Ignacio Alonso, 6 mesos de presó i a 3 anys d'inhabilitació. Juan Ignacio Goñi queda absolt.
La llavors edil de Turisme, de connivència amb els empresaris, va fraccionar els serveis relatius a la instal·lació de l'estand municipal a les fires de turisme i va dividir el preu en diverses factures expedides per diverses mercantils que estaven relacionades entre si i actuaven com a un únic grup empresarial.
Segons la sentència, aquesta actuació "contravenia de forma conscient i radical els principis que inspiren la legislació sobre contractació en el sector públic" i ocasionava un perjudici a les arques locals, ja que la regidora assignava els contractes "a un preu notablement superior al del mercat".