Un grup de treball tècnic, en què participen les autonomies, decidirà les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura

La Generalitat i el Ministeri de Transició Ecològica acorden un pla d'emergència per a l'Albufera que pose data i forma a l'aportació pendent de 10 hm³

La vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica Teresa Ribera i el cap del Consell, Carlos Mazón, durant la roda de premsa
La vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica Teresa Ribera i el cap del Consell Carlos Mazón durant la roda de premsa / À Punt NTC

Un grup de treball tècnic, amb participació d'experts de les diferents autonomies implicades (siguen conques cedents o beneficiàries d'aigua), decidirà les noves regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura, sota el paraigua del Ministeri de Transició Ecològica. L'anunci l'han fet en una roda de premsa compartida la ministra Teresa Ribera i el cap del Consell, Carlos Mazón, després de la reunió dels equips de govern i Generalitat a Madrid per a abordar la situació hídrica de la Comunitat Valenciana.

Mazón ha celebrat la incorporació de personal tècnic "no polític" de les autonomies com a "música nova" respecte de la "unilateralitat" del passat i com un pas avant cap a "una nova etapa" que soterre els conflictes de gestió dels recursos hídrics i que evite que arriben als jutjats, si bé ha advertit que el nou cicle "s'ha de regar perquè germine bé". "M'alegraré molt que Múrcia, Castella-la Manxa i Andalusia estiguen per a abordar les regles d'explotació. M'encantarà que puguem parlar tots amb rigor i responsabilitat. Intentarem bufar tots a favor perquè puga haver-hi acord", ha subratllat.

Transició Ecològica convocarà la setmana que ve una reunió amb les direccions generals de les diferents autonomies per a abordar la selecció dels perfils tècnics. La ministra ha subratllat que el grup de treball tècnic no implica canviar els termes del pla hidrològic ni els cabals ecològics, ambdós recorreguts judicialment per la Generalitat. Ha explicat que es tracta "d'actualitzar les regles de transvasament" tenint en compte les aportacions tècniques de les veus expertes de les autonomies. "Per exemple, si segons la disposició d'aigua en capçalera correspon una quantia o una altra per a transvasar-se i quins són els condicionants per a decidir, dins d'aquest llindar, si l'aigua s'ha de traure més amunt o més avall", ha dit.

Ribera ha subratllat l'existència de "discrepàncies" en origen, ja que considera que sí que hi ha hagut una explotació adequada del transvasament, que només ha estat un mes en aportacions zero malgrat els "tres anys de sequera molt dura", per la qual cosa entén que les regles vigents "estan funcionant bé".

Cabals ecològics i solidaritat entre regions

"No es tracta de transvasar més o menys, sinó el que toque. Volem participar en l'establiment del nou marc, del nou cicle. Estem invertint per a evitar problemes en el futur", ha insistit Mazón. El cap del Consell s'ha mostrat favorable a l'establiment de cabals ecològics, però ha destacat que la controvèrsia és "quant, qui ho determina i de quina manera ho fa".

Segons ha explicat, la Generalitat aborda la gestió dels recursos hídrics des del principi de "solidaritat" —la concepció que "l'aigua d'Espanya és de tots"— i la responsabilitat sobre el seu ús, un aspecte on creu que la Comunitat Valenciana "ha fet els deures", per la inversió en depuració o renovació d'infraestructures, així com la limitació dels usos a l'aigua de què es disposa. Per això, s'ha mostrat en "desacord" amb les acusacions de malbaratament de Castella-la Manxa, que assegura que pot acreditar que són infundades.

Pla d'emergència per a l'Albufera

L'altre fruit de la reunió ha sigut l'acord per a un pla d'emergència per a l'Albufera de València, que inclou definir tasques d'anàlisi de la situació de l'aiguamoll i mesures per a previndre impactes negatius. Mazón ha anticipat que la Conselleria i el Ministeri han acordat començar a treballar per a tancar un calendari que resolga l'aportació dels 10 hm³ pendent, quantitat que l'Albufera necessita per a eixir de la zona de risc i que es complementaria als 10 hm³ més que ja es van traslladar de la Séquia Reial del Xúquer.

Transició Ecològica també ha anunciat la voluntat de definir amb la Generalitat la prioritat en les obres de regeneració del litoral i s'ha compromés a "buscar fórmules" que acceleren les "inversions" en les infraestructures pendents del posttransvasament Xúquer-Vinalopó.

També et pot interessar

stats