L’última proposta de canvi de l’EBAU divideix les autonomies
A la Comunitat Valenciana, Història de la Filosofia ponderarà per a alguns graus, però Història d’Espanya no ho farà en cap
El Ministeri d'Educació vol permetre que els alumnes apugen la nota de l'EBAU examinant-se de manera voluntària d'Història d'Espanya o Història de la Filosofia. Aquesta decisió ha dividit les autonomies entre el suport, el rebuig, les solucions mixtes i el dubte de qui encara s'ho està pensant.
L'últim esborrany de l'ordre ministerial s'aprovarà en unes setmanes. Regirà la prova d'accés a la universitat del pròxim juny i porta novetats, com la possibilitat d’apujar la nota en la fase d'admissió presentant-se a una de les dues històries, que enguany són matèries troncals en batxiller.
La nota d'accés de l'antiga selectivitat es calcula amb els exàmens (40%) i la nota mitjana del batxillerat (60%). Aquesta xifra és la nota sobre deu punts, però si l'alumne o alumna s'examina en la fase voluntària de més matèries, cal sumar-li a la nota final les ponderacions fixades per cada universitat, de manera que poden arribar a un màxim de catorze.
Educació considera que és un greuge comparatiu i una vulneració de drets el fet que hi haja regions que no accepten oferir aquesta possibilitat. A Espanya existeix el districte únic universitari, és a dir, la llibertat de matricular-se en qualsevol universitat amb independència de la residència; per tant, les persones que sí que poden triar, tindrien avantatge.
A la Comunitat Valenciana, Història de la Filosofia sí que servirà per a apujar nota si els estudiants volen entrar en carreres d'arts i humanitats com Filologia. L’assignatura ja estava recollida en les taules de ponderació de la Comissió Coordinadora de les proves de l’EBAU de la Comunitat Valenciana i, segons la Conselleria d’Educació i Universitats, aquesta ponderació no canvia en res. Història de la Filosofia pondera 0,2 en l'accés a determinats graus, fet pel qual es pot incrementar fins a un 20% la nota de la fase general. Per contra, Història d'Espanya no pondera res en cap grau, atés que sempre ha sigut una assignatura comuna, i el principi aplicat ha sigut mantindre les ponderacions una vegada l’alumnat comence el batxillerat.
Algunes autonomies han optat per no canviar les normes de la prova a l’alumnat que ja ha començat el batxillerat, i mantindran les opcions que ja tenen. Són Andalusia, Galícia, Catalunya i Múrcia. També les Balears, però no descarten fer modificacions en el curs vinent, el 2024-2025.
D’altra banda, Castella-la Manxa, Cantàbria i el País Basc sí que adoptaran la proposta del govern. I la resta de comunitats encara s’ho estan pensant.