La UGT preveu una tardor de conflictes si la CEOE rebutja revisar salaris

El secretari general, Pepe Álvarez, ha anunciat "grans" mobilitzacions si no es busca un acord de caràcter integral

Protesta dels treballadors del Banc Sabadell, en una imatge recent
Protesta dels treballadors del Banc Sabadell, en una imatge recent / UGT Banc Sabadell

El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, ha anunciat una tardor de "grans" mobilitzacions i conflictes si la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) no s'asseu a negociar un acord de caràcter integral que permeta revisar els salaris per a ajustar-los al creixement de la inflació.

Álvarez ha fet aquesta afirmació en una roda de premsa al costat del responsable d'UGT a Aragó, Daniel Alastuey, després de reunir-se amb representants comarcals del sindicat a les comarques del Pirineu per a analitzar la situació dels treballadors de temporada i la manca d'allotjaments per a aquest col·lectiu.

En la seua compareixença, ha insistit que la revisió dels salaris és l'element "fonamental" de la política sindical al llarg de 2022, en entendre que no sols permetrà garantir la capacitat adquisitiva dels treballadors, sinó que contribuirà a generar consum i ocupació.

Per aquesta raó, ha insistit a fer una crida a la CEOE per a negociar un acord marc que permeta desbloquejar la negociació dels convenis col·lectius, paralitzats, ha advertit, en la seua "immensa majoria" malgrat les "propostes raonables" fetes pels sindicats.

En aquest sentit, ha considerat "essencial" introduir les clàusules de revisió salarial en els convenis, no per incrementar els sous, ha afegit, sinó per a evitar que els treballadors perden capacitat adquisitiva.

"El temps s'esgota i, després de passar-se la patronal el mes de juny donant tornades sense asseure's, o se senten al setembre o les mobilitzacions seran molt importants en aquest país", ha advertit el líder ugetista, que ha recordat l'anunci fet al juliol al costat de CCOO per a emprendre aquestes protestes.

Després d'advertir que "hi ha tensió" en totes les taules de negociació col·lectiva, ha anunciat que tots dos sindicats preveuen agrupar sectors i sumar als treballadors afectats per la paràlisi de la negociació col·lectiva a fi d'aconseguir una confluència que permeta dur a terme grans mobilitzacions, tant territorials com estatals.

Ha incidit en la necessitat que confluïsquen els sectors on els sindicats tenen una alta representació entre els treballadors amb uns altres, principalment vinculats als serveis, que manquen de "força" en les negociacions per falta de representació sindical.

El secretari general d'UGT ha agraït, d'altra banda, la "sensibilitat" de la ministra Yolanda Díaz en donar suport a les mobilitzacions anunciades, encara que ha lamentat la "contraprogramació" del govern en matisar les seues afirmacions el ministre de la Presidència, Félix Bolaños.

Ha incidit en el fet que el pronunciament de Díaz, de qui ha afirmat que "coneix millor" aquestes qüestions que Bolaños, està en línia amb les afirmacions fetes pel president del govern, Pedro Sánchez, en favor dels treballadors.

"Crec que aquest govern és sensible als treballadors i que ho ha demostrat fins ara amb les seues polítiques, però no pot ser que als matins diguen que els treballadors no han de perdre poder adquisitiu i que ningú ha de quedar-hi fora, i que a les vesprades no pugen el salari mínim interprofessional (SMI)."

Álvarez ha explicat que l'SMI és un instrument "molt poderós" per a la negociació, i ha apostat per incrementar-lo entorn d'un 10%, fins als 1.100 euros, a fi d'ajustar-ho al creixement de la inflació.

En relació amb la modificació del sistema de cotització dels autònoms, el líder sindical ha valorat la decisió de reduir les quotes als quals menys ingressen i "una mica" a les que més, i encara que ha explicat que aquesta mesura "va en la bona direcció", s'ha mostrat partidari de revisar a l'alça les cotitzacions més altes.

També et pot interessar

stats