Txeroki i Santi neguen haver estat a Biscaia quan ETA va assassinar Lidón

La Fiscalia demana 30 anys de presó per a cadascun dels etarres per l'atemptat contra el magistrat el 2001 a Getxo.

Els etarres Garikoitz Aspiazu Rubina, 'Txeroki', i Asier Arzalluz Goñi, 'Santi', a l'Audiència Nacional
Els etarres Garikoitz Aspiazu Rubina, 'Txeroki', i Asier Arzalluz Goñi, 'Santi', a l'Audiència Nacional / Zipi (Efe)

Els etarres Garikoitz Aspiazu Rubina, Txeroki, i Asier Arzalluz Goñi, Santi, han negat haver estat a Biscaia quan membres d'ETA van assassinar a tirs el magistrat José María Lidón el 2001 a la localitat biscaïna de Getxo.

Els dos etarres, que estan sent jutjats en l'Audiència Nacional, únicament han volgut puntualitzar aquest extrem a preguntes de la defensa, després de rebutjar respondre a les de la Fiscalia, que demana per a cadascun d'ells 30 anys de presó per l’atemptat.

A continuació, ha comparegut com a testimoni la viuda de Lidón, María Luisa Galarraga, que va presenciar l'assassinat del seu marit. Galarraga ja va prestar testimoni al novembre de 2005 quan van jutjar l'etarra Orkatz Gallastegi per haver subministrat a ETA la informació necessària per a posar fi a la vida del magistrat, fets pels quals el van condemnar a 26 anys de presó.

La viuda i el fill, segurs que Txeroki és un dels autors de l'assassinat

Galarraga ha explicat que el 2016 va identificar Txeroki en una roda de reconeixement després d'haver-lo vist el 2008 en la televisió i adonar-se per la seua "mirada" que era un dels autors de la mort del seu marit. "Estic absolutament segura de la identificació", ha assegurat. El seu fill, Íñigo Lidón, també present quan es va produir l'atemptat, ha relatat visiblement emocionat el moment en què van identificar Txeroki en televisió.

També et pot interessar

stats