El Tribunal Suprem veu “insuficient i inadequat” el decret llei del govern espanyol posterior a l'estat d'alarma

Han publicat un informe on valora el decret llei aprovat aquesta setmana pel govern una vegada acabe l’estat d’alarma

Edifici del Tribunal Suprem
Edifici del Tribunal Suprem / Europa Press
06 de maig 2021 - 18:38

El gabinet tècnic del Tribunal Suprem ha emés un primer informe on valora el decret llei aprovat aquesta setmana pel govern central, en el qual deixava en les seues mans l'última paraula sobre les restriccions sanitàries que adopten les comunitats autònomes una vegada acabe l'estat d'alarma, el 9 de maig. 

Segons l’alt tribunal, el reial decret planteja una sèrie de problemes processals i apunta a una "possible insuficiència" d'aquesta mena de norma per a regular qüestions que afecten drets fonamentals. L'informe arranca anticipant que "no s'examinaran certes qüestions per ser precís “un estudi profund que ara no pot abordar-se", ja que es tracta “d’una nota d'urgència".

Per tant, l’organisme considera que l'instrument emprat, el decret llei, es insuficient i inadequat “per a regular una qüestió com aquesta, que incideix en drets fonamentals".

Així mateix, l’informe menciona "el problema de la constitucionalitat de la posició institucional en què es venen a situar als tribunals de justícia, com una sort de copartícips executius en el procés d'adopció de mesures administratives, a la manera de les competències administratives compartides".

Marge de temps poc realista

Igualment, el Tribunal Suprem expressa dubtes sobre la possibilitat real de poder complir els terminis establits pel decret llei, que són més curts que els habituals, ja que obligaria l’administració a resoldre aquests processos en uns huit dies, als quals haurien de sumar els tres de trasllat a les parts perquè al·leguen i els cinc posteriors perquè el TS dictamine. També posa damunt de la taula la possibilitat que aquests huit dies puguen prolongar-se, ja que el decret llei no precisa si els tres dies que es donen a les parts per a fer al·legacions són hàbils o naturals.

"Si, com es recela, es multiplica el procés en aquesta matèria, resultarà molt problemàtic resoldre els recursos en tan breu termini, tenint en compte que al Tribunal Suprem accediran, probablement en dates coincidents, recursos procedents de qualssevol tribunals inferiors d'aquest orde jurisdiccional contenciós administratiu", avisa l’alt tribunal. 

En la mateixa línia assenyala que la llei no exigeix --com és habitual en el recurs de cassació-- que prèviament s'interpose un recurs de reposició però tampoc prohibeix que es faça, de manera que, si es presentara, podria dilatar encara més els temps de resolució.

Un reial decret per homogeneïtzar decisions

Encara que durant les últimes reunions algunes comunitats havien demanat mesures concretes per a gestionar la pandèmia a partir d’aquest diumenge, fins i tot una pròrroga de l’estat d’alarma, la decisió definitiva del govern de Sánchez va ser precisament que les autonomies utilitzen els seus propis recursos, ja que considera que disposen de “suficients instruments” per a controlar el virus sense necessitat de recórrer a l’estat d’alarma.

L’executiu espanyol va aprovar un reial decret per permetre a les comunitats autònomes recórrer en cassació al Tribunal Suprem contra aquelles actuacions dels tribunals superiors de justícia que tomben les restriccions que proposen, per tal d’homogeneïtzar les decisions.

També et pot interessar

stats