El Tribunal Europeu de Drets Humans avala la política de dispersió dels presos d'ETA

Rebutja el recurs de l'etarra Jorge Fraile Iturralde contra la negativa d'Interior a traslladar-lo al País Basc.

Seu del Tribunal Europeu dels Drets Humans a Estrasburg (França)
Seu del Tribunal Europeu dels Drets Humans a Estrasburg (França) / TEDH

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg ha emés un acte que considera justificada i emparada per la llei la política de dispersió que les institucions penitenciàries d'Espanya han aplicat contra els presos d'ETA.

El TEDH s'ha pronunciat en aquests termes per a motivar el rebuig al recurs del pres de la banda terrorista ETA Jorge Fraile Iturralde contra la decisió del Ministeri de l'Interior de mantindre'l al centre penitenciari de Badajoz tot i que el 2016 havia demanat el trasllat a la presó de Durango, al País Basc, per les dificultats de la família per a visitar-lo. 

El tribunal considera ajustada a dret la dispersió dels presos per a "garantir una disciplina adequada". I tot i admetre que aquesta política ha produït una "interferència en la vida famiiar" entén que "té base en la legislació nacional" i s'adopta amb "àmplies garanties" avaluant cada cas individualment i seguint "els criteris pertinents".

Iturralde està condemnat a 25 anys de presó per col·laboració amb banda armada, tinença d'explosius, estralls i danys. La justícia el considera "cooperador necesari" en l'assassinat a tirs de l'agent de la Guàrdia Civil Benigno Villalobos el 1994.

L'Audiència Nacional, primer, i després el Tribunal Constitucional, van rebutjar les seues pretensions en entendre que mantindre l'allunyament no suposava cap vulneració de drets fonamentals. En conseqüència, Iturralde va recórrer a l'última instància legal, el TEDH, al qual va al·legar els articles 6 i 8 del Conveni Europeu de Drets Humans, que protegeixen els drets a la vida familiar i a un tribunal just. 

També et pot interessar

stats