Les treballadores de la llar començaran a cotitzar per atur a partir del mes d'octubre

Un total de 330.000 persones treballen en aquest sector a Espanya, el 95% d'elles dones i en un 44% estrangeres

Roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Roda de premsa posterior al Consell de Ministres / À Punt NTC

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha explicat aquest dilluns en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres el reial decret llei per a la millora de les condicions laborals de les persones treballadores de la llar. La norma preveu des de hui mateix el dret a la prestació d’atur i a la resta de prestacions assistencials existents. Les treballadores començaran a cotitzar per aquest concepte des de l'octubre, i es limita la figura del desistiment, que permetia l'acomiadament sense causa. També podran acollir-se al Fogasa (Fons de Garantia Salarial) en cas que siga necessari (si el seu ocupador es declara en insolvència); Díaz també ha detallat que s’incorporen a la prevenció de riscos laborals. La ministra ha assegurat que estudiaran les malalties laborals d’aquest sector i que tindran una mirada especial per a l’assetjament al treball.

En un comunicat, el Ministeri de Treball assenyala que serà obligatori cotitzar per desocupació i al Fons de Garantia Salarial (Fogasa) a partir de l'1 d'octubre i que aquestes cotitzacions estaran bonificades en un 80% per als ocupadors.

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha destacat que "gràcies al govern de coalició les dones treballadores de la llar conquisten els drets en sentit ple. Hui tenim un país millor, que posa al centre de la seua actuació publica el benestar de les que fins ara eren les grans oblidades, les més vulnerables", ha remarcat la ministra durant la roda de premsa.

Díaz ha dibuixat al sector, format per 330.000 persones. El 95% són dones i huit de cada deu dones que treballen a la llar tenen edats que dificulten les tasques. En un 44% dels casos són estrangeres (aquest percentatge és del 10% en el mercat laboral en general), principalment de Colòmbia, Romania i Bolívia. Un total de 130.000 d'elles superen els 55 anys i sols 17.000 són menors de 30 anys. A més, el 54% d'aquestes treballadores ho són a temps parcial, "de manera precària", ha puntualitzat la ministra, que ha afegit que el govern pretén analitzar aquest aspecte. Madrid concentra el 27% d'aquestes treballadores.

La ministra de Treball també ha anunciat que el govern espanyol crearà en una disposició addicional un estudi de les malalties laborals en aquest sector. I amb aquest objectiu es crearà una comissió d'estudi.

Bonificació del 80%

Treball ha detallat també que perquè aquestes cotitzacions no suposen un sobreesforç econòmic per als ocupadors, aquests tindran dret a una bonificació del 80% en les aportacions empresarials a la cotització per desocupació i al Fogasa en aquest Sistema Especial.

UGT qualifica la norma d'històrica però insuficient

UGT ha qualificat d'"històrics" els avanços aconseguits per a les treballadores de la llar en el reial decret llei aprovat aquest dimarts pel govern espanyol, encara que considera que són insuficients i per això demana l'obertura del diàleg social.

En un comunicat, el sindicat celebra que s'incloga les treballadores de la llar en la llei de prevenció de riscos laborals i en el Fogasa, així com l'establiment de la cotització i prestació per desocupació, ja que això "suposa acabar amb una evident discriminació per raó de sexe". En tot cas, ha remarcat que la norma és "insuficient" en qüestions com la figura del desistiment, ja que "desapareix només en la forma, no en el fons", o en el sistema de bonificacions i reduccions.

Per la seua banda, CCOO ha lamentat que la norma no haja sigut negociada en l'àmbit del diàleg social i que, en aquest sentit, ha de ser complementada, incorporant elements del Conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) que encara queden pendents de la seua transposició a la legislació espanyola.

També et pot interessar