El Consell de Ministres aprova el subsidi per a empleades de la llar aquest dimarts

L’Associació de Dones Empleades de la Llar i Cures lamenta que es mantinga el règim especial o que no es pose fi al règim d'interna 

Entrega de les 100.000 signatures per demanar una protecció laboral de les treballadores de la llar
Entrega de les 100.000 signatures per a demanar una protecció laboral de les treballadores de la llar / Europa Press

El Consell de Ministres d’aquest dimarts té previst aprovar el subsidi per a empleades de la llar, per a regularitzar la situació d’aquestes treballadores i evitar altres discriminacions "que han patit històricament".

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha afirmat que des de febrer treballa "en una norma que té per a mi una especial rellevància, perquè són dones en la seua majoria i s'estaven vulnerant els seus drets". Segons Díaz, "no sols tindran dret al subsidi per desocupació, sinó que accediran al compendi de drets ordinaris que tenen els treballadors en l'exercici professional".

Així mateix, estableix que, com els altres treballadors en general, hauran de gaudir de condicions d'ocupació equitatives i condicions de treball decent, així com d'una remuneració mínima del salari mínim interprofessional (SMI), limitant els pagaments en espècie, cosa que ja s'hi està aplicant i vigilant-ne el compliment.

Aquests canvis en el sistema d'empleades de la llar impliquen, a més, modificacions quant a les cotitzacions socials que abonen les famílies. El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha afegit que aquests canvis les dotaran d'una protecció per desocupació, però sense que això supose "un augment del cost per a les famílies o els ocupadors".

El govern aprofitarà aquest canvi perquè el règim de cotització resultant siga "més fi". D’aquesta manera, es tindran en compte les condicions familiars (nombre de fills, entre altres) i la situació de renda i patrimoni de les famílies per a aplicar bonificacions i reduccions a les quotes. Actualment, hi ha una bonificació del 45% en la cotització per contingències comunes en el sistema especial d'empleades de la llar per a famílies nombroses.

El ple del Congrés dels Diputats va ratificar el mes de juny passat el conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball (OIT), que amplia els drets de les empleades de la llar, entre altres, la protecció per desocupació.

L’Associació de Dones Empleades de Llar i Cures, “amb una sensació agredolça”

L’Associació de Dones Empleades de la Llar i Cures (Sedoac) ha assegurat que rep amb "sensació agredolça" la convalidació del conveni, ja que no inclou totes les reivindicacions del col·lectiu. 

La portaveu de l'entitat, Edith Espínola, ha explicat que en les reunions amb el Ministeri de Treball s'ha parlat de l'eliminació de l'acomiadament de desistiment, si bé encara desconeixen quines seran les causes objectives i les improcedents. A més, ha lamentat que es mantinga el règim especial o que no es pose fi al règim d'interna per a millorar les indemnitzacions, “les més baixes de tot el sector: 12 dies de treball a l’any”, segons ha apuntat Espínola. "Això es mantindrà. Continuarem en un sistema especial d'ocupació i no en el règim general", ha lamentat.

Sobre les declaracions de Yolanda Díaz, assegurant que aquesta iniciativa entra en vigor l'endemà d'aprovar-se, Espínola ha precisat que les treballadores de la llar no podran començar a cotitzar l'atur fins a gener i, per tant, "hauran d'esperar un any per a cobrar".

També et pot interessar

stats