Transició Ecològica dona el vistiplau ambiental al tancament del canal de la Illeta d’Orpesa

El projecte busca frenar la reversió de la platja del Morro de Gos 

Localització del tram d'actuació segons el projecte de l'Ajuntament d'Orpesa
Localització del tram d'actuació segons el projecte de l'Ajuntament d'Orpesa / Ajuntament d'Orpesa

 El Ministeri de Transició Ecològica dona el vistiplau ambiental al projecte de reparació de l’escullera del canal de la Illeta a la platja del Morro de Gos, a Orpesa (Plana Alta), mitjançant una resolució que s'ha publicat aquest dilluns en el BOE.

Són bones notícies per al veïnat de la platja, que espera amb candeletes alguna solució per a pal·liar el greu retrocés que ha patit en els darrers anys a causa dels temporals.

El projecte, consultat per À Punt, consisteix a reconstruir l’escullera de tancament del canal, que unia els terrenys emergits del roquerar de la Illeta amb la punta del Morro de Gos per a minimitzar el moviment sedimentari generat pel corrent litoral d'aquesta zona, per tal de frenar part de la regressió de la platja.

En els “intensos” temporals marítims que s'han generat de manera recurrent en els últims anys a la zona, especialment el causat per la borrasca Gloria el mes de gener del 2020, l'escullera de tancament del canal ha desaparegut, segons indica el document.

Arran del trencament de l’escullera, quan hi ha temporal es forma un corrent “amb relativa velocitat” a través del canal que trasllada cap al sud l’arena de la platja del Morro de Gos, fet que ja ha causat “una pèrdua considerable de superfície de platja seca i ha propiciat el decreixement de l'amplària de la platja en més de trenta metres”.

Per això, l’Ajuntament d’Orpesa vol posar en marxa aquest projecte de reparació de l’escullera, que, després de publicar-se la declaració d’impacte ambiental (DIA) favorable, està un pas més prop de fer-se realitat. 

El projecte que presenta el govern local preveu que les obres es facen per via terrestre, concretament per un camí provisional adjacent al passeig per als vianants, que retiraran després d'acabar les obres. Per a fer la reparació de l’escullera s’empraran 165 tones d'escullera que depositaran a escassa profunditat, d'un a dos metres, damunt de fons marins mediolitorals i infralitorals.

El termini previst per a executar les obres és un mes, i la idea és que es duguen a terme a la tardor i l’hivern, coincidint amb la temporada baixa turística. 

També et pot interessar

stats