Així va ser la visita de Mikhaïl Gorbatxov i la seua dona Raisa a la ciutat de València

El matrimoni va visitar les instal·lacions de la radiotelevisió pública valenciana per a participar en una edició especial de Carta blanca

Emilia Rossell, una anciana comunista abraça el polític rus al plató de 'Carta Blanca'

Un recorregut de cinc dies per Espanya, va portar Mikhaïl Gorbatxov i la seua dona Raisa a visitar València el 12 de maig de 1994, ara fa 28 anys. La visita no va durar més d'un dia, però van suposar 24 hores molt intenses. De matí, el president de la Generalitat en aquell moment, Joan Lerma, el rebia al Palau de la Generalitat i amb ell i els mitjans de comunicació reunits a la sala de premsa parlaren de la guerra de Bòsnia, les dificultats econòmiques a Rússia i l’estabilitat d’Europa. El futur del món van ser l’objecte d’un repàs polític. El polític rus també va visitar el Parc Tecnològic, on va assistir a unes jornades internacionals sobre pau i democràcia. 

A mitjan vesprada arribava a les instal·lacions de la radiotelevisió pública valenciana, on s'havia preparat una edició especial de Carta Blanca. Una bateria d’especialistes l’interrogaren i debateren sobre l’estabilitat del món, els conflictes internacionals i el nacionalisme destructiu. Sobre el gran repte que tenia Rússia, Gorbatxov va assenyalar que el canvi depenia més d'un canvi de mentalitat dels russos que de l'ajuda externa, però va denunciar que Occident, per protegir els seus productes, havia tancat el mercat a Rússia: "però ningú no deixa entrar Rússia al mercat, ni amb els metalls, ni amb l'alumini, ni amb altres matèries". 

Rússia podria vendre molt i guanyar els seus propis diners i després dedicar-ho a les reformes. Eixa seria la comprensió correcta i la reacció adequada de part d'Occident. Mikhaïl Gorbatxov en l'especial de 'Carta Blanca' dedicat al polític rus

Però Gorbatxov també va mostrar la seua cara més amable responent les preguntes del públic, entre el qual es trobava Emilia Rossell, una centenària comunista que va aprofitar l'ocasió per a abraçar aquesta important figura en la història política. Un altre dels moments més emotius el va protagonitzar Raisa, una xiqueta de Benetússer batejada amb el nom de la dona de Gorbatxov, que li va entregar un ram de flors al polític rus. 

Per a finalitzar la jornada, el matrimoni va acudir al Centre Cultural de Bancaixa per a sopar amb l'empresariat valencià i animar-los a invertir al seu país.

També et pot interessar

stats