De transformar el món a abraçar una anciana comunista en un plató de la televisió valenciana

Així va ser la visita de Mikhaïl Gorbatxov i la seua dona Raisa a la ciutat de València, ara fa 27 anys.

Emilia Rossell, una anciana comunista abraça el polític rus al plató de 'Carta Blanca'
11 de maig 2021 - 10:31 (Actualitzat: 12 de maig 2021 - 06:30)

Un recorregut de cinc dies per Espanya, va portar el matrimoni rus a visitar València el 12 de maig de 1994, ara fa 27 anys. La visita no va durar més d'un dia, però van suposar 24 hores molt intenses. De matí, el president de la Generalitat en aquell moment, Joan Lerma, el rebia al Palau de la Generalitat i amb ell i els mitjans de comunicació reunits a la sala de premsa parlaren de la guerra de Bòsnia, les dificultats econòmiques a Rússia i l’estabilitat d’Europa. El futur del món van ser l’objecte d’un repàs polític. El polític rus també va visitar el Parc Tecnològic, on va assistir a unes jornades internacionals sobre pau i democràcia. 

A mitjan vesprada arribava a les instal·lacions de la radiotelevisió pública valenciana, on s'havia preparat una edició especial de Carta Blanca. Una bateria d’especialistes l’interrogaren i debateren sobre l’estabilitat del món, els conflictes internacionals i el nacionalisme destructiu. Sobre el gran repte que tenia Rússia, Gorbatxov va assenyalar que el canvi depenia més d'un canvi de mentalitat dels russos que de l'ajuda externa, però va denunciar que Occident, per protegir els seus productes, havia tancat el mercat a Rússia: "però ningú no deixa entrar Rússia al mercat, ni amb els metalls, ni amb l'alumini, ni amb altres matèries". 

Cita Rússia podria vendre molt i guanyar els seus propis diners i després dedicar-ho a les reformes. Eixa seria la comprensió correcta i la reacció adequada de part d'Occident. Mikhaïl Gorbatxov en l'especial de 'Carta Blanca' dedicat al polític rus Cita

Però Gorbatxov també va mostrar la seua cara més amable responent les preguntes del públic, entre el qual es trobava Emilia Rossell, una centenària comunista que va aprofitar l'ocasió per a abraçar aquesta important figura en la història política. Un altre dels moments més emotius el va protagonitzar Raisa, una xiqueta de Benetússer batejada amb el nom de la dona de Gorbatxov, que li va entregar un ram de flors al polític rus. 

Per a finalitzar la jornada, el matrimoni va acudir al Centre Cultural de Bancaixa per a sopar amb l'empresariat valencià i animar-los a invertir a Rússia.

Un dels polítics més poderosos de la història 

Gorbatxov, Premi Nobel de la Pau el 1990 pels canvis que va provocar en les relacions entre est i oest, és considerat un dels grans reformistes de la segona meitat del segle XX. 

El març de 1985, Gorbatxov substituïa Konstantin Chernienzo, l’últim tsar soviètic. L’objectiu del nou secretari general de l'URSS va ser renovar el rovellat aparell bolxevic, encara que al principi assegurava que només volia posar-li oli perquè funcionara millor. Prompte la perestroika i la glàsnost mostraren les intencions del nou líder. En 1989, l’Europa comunista s’afonava i l’Alemanya oriental es diluïa. El matrimoni rus va establir connexions amb l'Occident capitalista i encara que a la Unió Soviètica no hi havia molta devoció per Gorbatxov, a l'Occident, el culte al polític rus perdurarà per sempre. El 1991, un intent de colp d'estat apartava Gorbatxov del Kremlin i Boris Ieltsin s'alçava com al nou president rus.

La Unió Soviètica deixava d’existir i Gorbatxov es convertia en un ciutadà més, un dels ciutadans més rics de Rússia. El sentit comercial del matrimoni conformat per Gorbatxov i Raisa els va convertir en una de les parelles més cobdiciades de tot el món. Més que un matrimoni, es convertiren en una empresa. Actualment, té noranta anys i és líder de la Unió de Socialdemòcrates, un partit format després de la dissolució oficial del Partit Socialdemòcrata de Rússia el 2007.

També et pot interessar