Declaren els 'zombis' penedits: "Treballava per al PP, però cobrava de Ciegsa"

El tribunal ha exonerat l'excap de gabinet d'Alfonso Rus, Emilio Llopis, de les contractacions irregulars de personal a Ciegsa en la tercera sessió del juí, en què deu penedits han reconegut els fets

Declaren els 'zombis' penedits: "Treballava per al PP, però cobrava de Ciegsa" / À Punt NTC

El juí pels zombis d'Imelsa i Ciegsa s'ha représ amb la declaració dels penedits, deu persones contractades irregularment a les dues empreses públiques, que reconeixen els fets. Entres aquests ha destacat el testimoni de Manuel Gómez Pérez. En el moment dels fets tenia 60 anys i s'acabava de quedar sense faena. Ha dit que després de demanar treball a l'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, el contractaren a Ciegsa, on treballà marginalment, perquè la faena la feia sobretot per al Partit Popular. "Treballaba per al PP de València, però cobrava de Ciegsa", ha explicat al tribunal. L'home ja ha tornat 10.000 euros, una part de les quantitats abonades per l'empresa pública de construcció de centre escolars. Amb un relat similar, però molt més concís, Eva Luisa Sarrión, ama de casa, ha confessat que va demanar ajuda a Rus, en un moment en què passava dificultats econòmiques, i aquest la va contractar a Imelsa.

També ha confessat Miguel Ángel Mullor, l'exjugador de l'Olímpic de Xàtiva contractat per Imelsa com a assessor d'Isidro Prieto, a qui assegura que ni coneix. Mullor ha dit que Imelsa li pagava el sou com a jugador del club, que en aquell moment presidia Alfonso Rus. 

Un altre dels penedits ha sigut l'extestaferro de Marcos Benavent, José Estarlich, que ha dit que la relació amb el primer va començar quan buscava ajuda, també per uns problemes econòmics. Es va presentar voluntàriament al jutjat perquè "moralment" no li semblava bé la "pantomima" que tenien muntada. Ja ha tornat els 14.000 euros cobrats.

Més zombis penedits: l'exalcalde de Cofrents amb el PP, Raúl Mateo Ángel, i Antonio Gil Monteagudo, que anava en les llistes del PP de Francisco Camps en les autonòmiques de 2011, han reconegut igualment la contractació irregular. El primer ha dit que l'excap de gabinet de Rus, Emilio Llopis, el va contractar com a assessor d'Imelsa, una ocupació que mai va exercir i per la qual va cobrar més de cent mil euros, dels quals n'ha tornat 67.000. Per la seua banda, Gil Monteagudo ha confessat que el contractaren a Ciegsa com a alt directiu, però sense cap dels poders associats al càrrec. "En principi complia horari" i algunes funcions, ha dit l'acusat, casat amb una regidora del PP i que assegura que va acabar afiliant-se també "per simpatia".

"Em contractaren a Ciegsa, però treballava en la seu del PP"

L'acusat ha hagut de tornar a declarar a petició de la seua advocada per a aclarir que, tot i l'estada temporal Ciegsa, en realitat "treballava en la seu del PP". "En el moment que ens digueren 'feu falta en el parit', allà que anàrem", ha confessat. En les converses gravades per Marcos Benavent, l'exgerent de Ciegsa, Maximo Caturla diu que la funció de Gil Monteagudo a l'empresa pública era "tocar-se els collons i tocar-li'ls a [l'exdiputat provincial del PP] Miguel Barranca".

El següent a reconéixer els fets ha sigut José Adolfo Vedri, de l'empresa La Gràfica. Segons ha confessat, Imelsa devia uns pagaments a la companyia i, a instàncies de Benavent, va acceptar que li'ls pagara amb la contractació fictícia, durant quatre mesos, de dos empleats. Aquests han confirmat que treballaven per a La Gràfica, però cobraren temporalment de l'empresa de la diputació provincial.

Presumptes pressions per a donar veracitat a les contractacions

Han completat la ronda de penedits l'exdiputat provincial del PSPV Raul Pardos i l'exregidor del PP d'Oliva Juan Sanchis. El primer ha admés que va signar la incorporació, com a assessor de la corporació provincial, de Francisco Cañizares, a qui ni coneixia, per pressions de la directiva d'Imelsa: "Comet l'errada de signar els certificats. No sabia que estava assignat a mi i que no treballava per a mi com a conseller. Estava adscrit a l'anterior, em van dir". Cañizares, presumptament vinculat com a assessor fictici del llavors diputat socialista Toni Gaspar, serà jutjat en una peça separada després de renunciar a la defensa de la seua advocada, a qui va acusar de forçar-lo a mentir. Segons la seua versió, volia que diguera que treballava per a Imelsa, quan en realitat era empleat de manteniment del PSPV.

Juan Sanchis ha assenyalat l'exgerent de Ciegsa Máximo Caturla, com la persona que el va contractar a l'empresa de la Generalitat, en què, segons ha confessat, no va fer cap treball. "La veritat és la d'ara", ha declarat Sanchis, que va donar una versió diferent, segons diu a instàncies del seu advocat, en la fase d'instrucció. Les parts no han deixat passar les presumptes contradiccions dels penedits respecte de la declaració inicial, amb l'objectiu de posar en dubte la credibilitat del seu testimoni. Al darrere d'aquestes rectificacions hi ha un pacte amb la Fiscalia Anticorrupció, que podria portar-los una rebaixa de la condemna.

L'excap de gabinet de Rus, exonerat de la part de Ciegsa

Abans de les testificals, el tribunal de la secció segona de l'Audiència de València ha exonerat Emilio Llopis, que va ser cap de gabinet de l'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, de les contractacions irregulars de Ciegsa, l'empresa de construcció d'instal·lacions educatives de la Generalitat.  El magistrat president, José Manuel Ortega, ha informat, a l'inici de la sessió, que el tribunal ha acceptat la tesi de la defensa. Considera que s'ha produït una acusació "sorprenent", en aplicació de la jurisprudència del Tribunal Constitucional, perquè Llopis no va tindre tractament d'investigat ni de testimoni en la fase d'instrucció relativa a Ciegsa. 

La decisió ha motivat la protesta de la Fiscalia, que manté en solitari l'acusació contra l'excap de gabinet de Rus. Segons el ministeri públic, Llopis pertany "al mateix grup criminal" i compartia la idea de servir-se de les empreses públiques per a contractacions irregulars amb fins clientelistes.

També et pot interessar

stats